Prirodni put ka zdravijem životu

Darovi prirode nerijetko imaju ogromne benefite na naše zdravlje. Svaki odlazak u moju omiljenu biljnu apoteku Ritual Lab koja se nalazi u Mercator centru u Ložioničkoj meni je prilika i da naučim nešto novo o blagodetima koje nam donose različiti suplementi. Sa nekima od njih susrećem se prvi put pa sam o njima željela saznati više informacija od stručnog i ljubaznog osoblja apoteke.

Gotu kola (lat. Centella asiatica): pripada skupini najjačih antioksidansa te predstavlja odličnu preventivu protiv tumora i drugih degenerativnih bolesti. U Ayuverdi se koristi za liječenje tjeskobe i epileptičnih napada. Njeno djelovanje se ogleda u tome da poboljšava funkcije mozga, balansira lijevu i desnu hemisferu mozga, poboljšava pamćenje, cirkulaciju, koncentraciju.Lavlja griva kod nas se može pronaći u obliku  kapsula, praha, sušenih komadića i tinkture kao dodatak prehrani. 

Lavlja griva - gljiva koja tjera depresiju: Ovu gljivu nazivaju gljivom savremenog vremena - vremena stresa, anksioznosti i poremećaja koncentracije. Važna je i za očuvanje crijevne flore i jačanje imuniteta. Nazivaju je hranom za mozak. Ublažava simptome kod žena u menopauzi. Lavlja griva kod nas se kao dodatak prehrani može pronaći u obliku kapsula, praha, tinkture i sušenih komadića. 

Izdvajamo još neke od značajnih blagodati Lavlje grive:

  • Podiže razinu energije
  • Lavlja griva je bogata antioksidantima koji podržavaju zdravlje naših stanica i olakšavaju transport energije među stanicama. Također smanjuje lučenje mliječne kiseline nakon intenzivne fizičke aktivnosti.
  • Pogoduje probavnom sistemu
  • Prirodna antibakterijska svojstva Lavlje grive dovoljno su jaka da zaštite crijeva od štetnih bakterija, poput H. pylori. Pokazuje se učinkovitom i kod sindroma propusnih crijeva.
  • Reducira upale
  • Hronična upalna stanja su okidač mnogih bolesti savremenog doba. Upravo tu je Lavlja griva iznimno jaka i može značajno doprinijeti reduciranju upala.

GABA: Gama-amino maslačna kiselina (GABA) je amino kiselina i najrašireniji je inhibitorni neurotransmiter u mozgu u borbi protiv anksioznosti. Kada doživimo stres, nadbubrežne žlijezde se aktiviraju u proizvodnji hormona koji izazivaju ono što znamo kao reakciju “bori se ili bježi”, poput ubrzanja otkucaja srca ili navale adrenalina. GABA djeluje protiv ovih prirodnih stimulansa opuštajući mozak. Najvažnija funkcija GABA -e je u našem mozgu.  Niska aktivnost GABA-e dovodi do anksioznosti, depresije, nesanice i poremećaja raspoloženja. GABA je prirodni relaksant mozga koji čini da se osjećamo dobro. Najčešće se koristi kao lijek protiv anksioznosti, ali i može pomoći kod problema s upalom, što znači da može olakšati probleme s PMS-om ili drugim stanjima koja dolaze s hroničnom boli. Koristi za stabilizaciju krvnog pritiska kod osoba s hipertenzijom. Dokazno je da nakon samo 90 minuta od uzimanja GABA nivo hormona rasta se u krvi povećava i do pet puta. Starenjem nivo sekrecije hormona rasta opada, pa naučnici smatraju da je to razlog sto stariji ljudi teže gube višak kilograma.

Prednosti uzimanja GABA-e:

  • Prirodno povećava nivo hormona rasta
  • Ublažava stres i anksioznost
  • Povećava nivo energije
  • Smanjuje masnoće
  • Poboljšava koncentraciju
  • Pospješuje spavanje i regeneraciju tokom noći

Sve ove proizvode možete pronaći u biljnoj apoteci Ritual Lab koja se nalazi u Mercator centru, Ložionička u Sarajevu. 

Proizvodi koji nam dolaze iz prirode znatno mogu olakšati brojna zdravstvena stanja. Važno je istaći da nisu zamjena za odlazak ljekaru ukoliko vam zdravstveno stanje onemogućava normalno funkcionisanje svakodnevnog života.