Treba li nam ptičije mlijeko i višnja sa Barbadosa da budemo zdravi?

Nevjerovatna je lakoća i jednostavnost sa kojom nutricionista i autorica bloga Nutricionizam.ba Marizela Šabanović govori o hrani i tome koliko balansiranje i dobar odabir mogu pomoći da se hranimo zdravo i uživamo u svakom pripremljenom obroku. Baš zato sam je zamolila da sa nama podijeli i svoje mišljenje da li je zaista danas za zdravu prehranu potrebno pronaći ptičije mlijeko iz Afrike, metvicu iz Polinezije i ulje sjemenski sa Balija ili je dovoljno zaviriti u domaće i nerijetko jeftinije namirnice i obaviti jednu običnu ali dobro osmišljenu kupovinu.

Odrasla sam kao generacije gdje je obećanje dug. A ja sam Samiri davno obećala jedan koristan i dobar članak. Tema mi se na prvu svidjela jer smo često izgubljeni u svim informacijama o hrani. Šta je to zdravo, šta je loše? Treba li nam ptičijeg mlijeka i višnja sa Barbadosa da budemo zdravi ili je dovoljno napraviti dobar plan i otići u „običnu“ kupovinu? Pa evo jedna lista koja će pomoći da u kući uvijek imate namirnice od kojih možete spremiti brz i zdrav obrok. 


Žitarice

Iako godinama traje hajka na gluten, ako nemate ustanovljenu celijakiju, intoleranciju ili probleme sa štitnom žlijezdom, nema razloga da izbjegavate pšenicu. Prednost dati integralnom brašnu. Kupiti i kukuruzno brašno te heljdino i ječmeno. Na ovaj način uvijek imate osnovu za pripremu nekih brzih uštipaka, muffina i hljeba. Nezobilazno je imati i rižu. Ja kupim i običnu i integralnu a Vi odlučite. Za doručak ili kolače nije loše imati i obične zobene pahuljice. Sve ovo možete kupiti na mjesečnom nivou i više ne misliti o tome. Obavezno kupite i neki tjesteninu da imate. Rok trajanja joj je gotovo beskonačan. 

Voće i povrće

Idealno je imati svježe i domaće ali priznajmo da nam je to ponekad teško. Zato uvijek biram da u zamrzivaču imam smrznutog graška, mrkve i carsku mješavinu. Zamrznuto povrće se brzo kuha a sačuvalo je sva dobra svojstva. Rok trajanja je prilično dug tako da i smrznuto povrće možete kupovati na mjesečnom nivou ili čak na nekim akcijama. 

Mliječni proizvodi, jaja i meso

Fermentirani proizvodi su naši prijatelji. Ipak, pametnije je uzeti probiotičke ili kefir. Ovo treba kupiti sedmično. Idealno je imati svoja kefirna zrna i pripremati kefir. Kad Vam dosade možete ih zamrznuti. Pomažu probavu i posebno ih preporučujem osobama sa narušenom crijevnom florom. U kraju gdje ja živim jako se puno jede kiselo vrhnje u svim oblicima. I zato ga svi imaju u frižideru. Slično je i sa puterom i jajima. Ja nastojim vikendom otići na pijacu i kupiti domaća jaja. To planiram jednom u petnaest dana jer je rok trajanja jaja mjesec. Mladi sir naručujem najmanje jednom u deset dana. 

Meso kupujem par puta mjesečno ili kad naletim na dobru ponudu. Isječem na porcije i zamrznem. Najbolje je ove kupovine planski obavljati. Ako hoćete imati brzo neki lagani ručak, obavezno imajte smrznutog pilećeg mesa. Ja volim imati i smrznutog lososa jer se priprema za 15 minuta a izuzetno je hranjiv. 

Masti i ulja

U kuhinji najviše volim maslinovo ulje. Kupim jedno za kuhanje (ulje komine masline) i obavezno jedno ekstra djevičansko. Žao mi je da sa ovim drugim kuham. Ono je za salate i da obogati neka jela. Sa ova dva ulja možete skuhati apsolutno sve. Ako želite malo egzotike onda nabavite i kokosovo ulje za neke poslastice. I već sam rekla da puter morate imati. 

Zaslađivači

Bez obzira na trendove, ljudi generalno vole slatko. Ja u kući imam, nećete vjerovati i obični šećer. Eto priznala sam. Doduše, 1 kg mi traje godinu, ali imam, da se nađe. Uvijek imam i meda i hurme. Kad Vam podne šećer od ovih sastojaka možete napraviti svašta. 


Ostalo

Jako volim začine. Kad jednom krenete da ih koristite, ući će Vam u praksu. Osnovni začini koje koristim su so, biber, kurkuma, curry, đumbir, muškatni orah... Dakle, kupite sebi po bočicu začina i onda se mirni barem godinu. Čuvajte ih na suhom mjestu, nikako iznad šporeta. Toplina ih može uništiti. Jednom u par mjeseci dobro je kupiti i sjemenke (lan, susam i sl.) te orašastih plodova. Suho voće ipak ne čuvajte dugo. 

Mislim da na osnovu ovog teksta možete napraviti plan svoje kupovine. Preporučujem da napravite listu svojih zaliha i onda uporedite. Mnogo hrane se bespotrebno baca. Dobar plan je zlata vrijedan. Ostavite sebi vrijeme za kupovinu i uvijek idite sa spiskom. Izbjegavajte prerađenu hranu jer time ćete sebi učini ogromnu uslugu. Sledeći korak je planiranje obroka, ali to ćemo neki naredni put.