Šta uzrokuje bol u zglobovima? Kako debljina utiče na naša koljena?

Većina ljudi je barem u jednom trenutku u životu osjetila bolove u zglobovima koji nas nerijetko sprječavaju u normalnom obavljanju svakodnevnih obaveza. Oni ne moraju uvijek značiti da je u pitanju artritis ili osteoarthritis međutim njihovo učestalo pojavljivanje nam je znak da trebamo početi brigu o njima.

Nažalost većina nas misli da će bolna ruka ili koljeno brzo proći međutim ova neugodna pojava nerijetko preraste u hroničnu bol koju je mnogo teže liječiti.  Najčešći uzrok bolova kod mlađe populacije je posljedica trauma koja dovodi do bola ili oticanja. Kod starijih je ova neugodna bol degenerativne prirode.  Mi, sa kojim kilogramom više ili puno puno više, znamo da se bol u zglobovima pojavi često prilikom uobičajnih aktivnosti kao što su šetnja, penjanje uz stepenice, obično saginjanje ili ustajanje iz kreveta. 


Istraživanja kažu da se prilikom hoda u koljenu prenose sile do 1,5 puta tjelesne težine, što znači da kod osoba od 70 kilograma svaki korak generira silu veću od 100 kilograma na koljenu. Ako hodamo po nagibu sila se uvećava, a hod po stepenicama u svakom koraku stvara 2 do 3 puta veću silu od tjelesne težine. Kod čučnja, trčanja ili skakanja sile na koljenu se povećavaju do vrtoglavih 10 do 20 puta veće od tjelesne težine. Pa zamislite onda šta znači kada imamo 10, 20, 30 kilograma viška kojima smo opteretili i svoje zglobove?

Ne smijemo dozvoliti da nam kilogrami i bolovi u zglobovima utječu negativno na kvalitetu svakodnevnog života. Baš zato što mi koljena u zadnje vrijeme poručuju da treba manje jesti i više se kretati, a istovremeno jačati i liječiti zglobove odlučila sam se za Orthomol Arthroplus. Dodacima prehrane možemo si pomoći da živimo puno ugodniji život bez bola, umora i sa puno više energije za svakodnevne fizičke aktivnosti.


Orthomol Arthroplus je namijenjen za dijetetski tretman osteoartritičnih promjena u zglobovima. Sadrži važne hranjive sastojke za hrskavicu i kosti. Smanjenje boli, poboljšanje fukcije zglobova, stabilizacija hrskavične strukture, smanjena potreba za analgeticima neke su od njegovih prednosti zahvaljujući sastavu koji uključuje:

Vitamin C - podstiče stvaranje kolagena što je važno za normalnu funkciju hrskavice i kostiju.

Kalcij - neophodan za održavanje dobrog stanja kostiju.

Vitamin D, vitamin K, kao i magnezij, cink, selen, bakar i mangan doprinose doprinose zaštiti ćelija od oksidativnog stresa.

D glukozamin je aminošećer koji se prirodno nalazi u ljudskom tijelu u obliku glikozaminoglikana. 

Hijaluronska kiselina, koja sadrži glukozamin, nalazi se u sinovijalnoj tečnosti, tečnosti oko zglobova.

Omega-3 masne kiseline kojima je bogato riblje ulje, posebno EPA i DHA polinezasićene masne kiseline ulaze u sastav ćelijskih membrana.


Kako bi se zadovoljila posebno povećana potreba za mikronutrijentima, preporučuje se da se Orthomol Arthroplus uzima redovno i na drugoročnoj osnovi. Proizvod možete pronaći u apotekama i na Health movers shopu na kojem sa kodom Prekardasijan imate i 10% popusta.