Domaćica: Wooling – prirodna spužvica za piling lica izrađena ručno od 100% domaće vune

Wooling - spužvica za piling je domaći, organski proizvod. Jedan od za koje pomislim “Kako se ja nisam sjetila ove genijalne ideje?”. Iza ovog handmade bosanskohercegovačkog proizvoda krije se Lejla Mandžuka - Smajić, kreativna mlada žena koja ima sreću da voli svoj posao i uživa u njemu.

Kako je nastala ideja za Wooling - spužvicu za piling lica?

Vuna domaće ovce pramenke je fascinantan i nevjerovatno kvalitetan materijal s kojim radim već neko vrijeme. U početku sam radila sapune (saVun) obložene ovom vunom koji su se na tržištu pokazali kao veoma efikasni u čišćenju kože. Vremenom sam uvidjela da je saVun efikasan zbog vune a ne zbog samog sapuna i tako je nastala ideja da pokrenem proizvodnju spužvica za piling kože.

Koje su prednosti Wooling spužvice?

Prednosti naše organske spužvice za piling lica su mnogobrojne. Naime, Wooling odlično odstranjuje mrtve stanice kože, potiče cirkulaciju, vraća koži njen prirodni sjaj i u konačnici produžava mladoliki izgled kože. Wooling je ručno rađen; nije testiran na životinjama; anti-alergen je; 100% je prirodan i nema štetnih dodataka tako da je u potpunosti biorazgradiv. Nedavno sam pročitala u jednoj studiji da čisti proizvod od vune, kod razgradnje, zapravo hrani korijen biljke/trave kojom se naša pramenka hrani i nanovo nam daje vunu za naš Wooling. Tako na jedan lijep i prirodan način, zatvaramo ciklus. Zar to nije divno?

Da li je namijenjena svim tipovima kože?

Wooling je pogodan za sve tipove kože, čak je pogodan i za nježnu dječiju kožu a to mogu da potvrde moja dva dječaka koja redovno kupam Woolingom. Preporuka dermatologa je da se najmanje jednom sedmično koža detaljno očisti a zatim nahrani hidrantnom kremom. Voljela bih još naglasiti da Wooling nije “ženski” proizvod i da ga jednako preporučujemo i muškoj populaciji.


Gdje možemo kupiti spužvice?

Zahvaljujući dm inicijativi “Startajmo zajedno”, Wooling je izabran u top 10 domaćih proizvoda koji se u narednih godinu dana mogu naći na policama svih dm trgovina širom BiH.

Da li planirate i neke nove slične proizvode? 

Da, svakako. U našoj Strategiji razvoja smo već razradili dinamiku proizvodnje i plasiranja novih linija organskih spužvica za piling kože. Između ostalog, planiramo izradu limitirane kolekcije za muškarce, zatim liniju spužvica za djecu interesantnih oblika, također tu su nezaobilazne četke za leđa a naš srcoliki Wooling kojeg trenutno možete naći na tržišu će dobiti i nekoliko zanimljivih inovacija. Možemo vam obećati dosta novina koje sa  nestrpljenjem pripremamo i koje će se ljbiteljima Woolinga sigurno dopasti. 

U procesu stvaranja ovog proizvoda okupili ste još deset žena koje ručno i sa puno ljubavi prave svaku spužvicu. Kako biste ohrabrili žene koje razmišljaju o pokretanju vlastitog biznisa?

Ja zaista vjerujem da smo svi mi kreativni i da nam ta kreativnost obogaćuje život. Moje divne dame s kojima radim su nevjerovatno kreativne i pune su pozitivne energije i ideja. Odlično se slažemo i pravo je zadovoljstvo biti dio Wooling tima. Bez njih jednostavno Woolinga ne bi bilo. U suštini, kada radite ono što volite, uložite ljubav i djeliće sebe i vjerujte da će to svi da prepoznaju. Radite da zadovoljite sebe, da svijetu iskomunicirate stvari kakvim ih vi vidite, istražujte, nemojte se bojati reakcije tržišta, budite inovativni i vjerujte da vam za pravu ideju ne treba veliki kapital.


Iz vaše kreativne radionice već nekoliko godina nastaju i drugi proizvodi od vune koji su osvajali kupce. 

Anima knitts je moja prva ljubav i to i jeste zaista “pletenje dušom”, kako to u slobodnom prijevodu znači. To je jedna bajka u kojoj neizmjerno uživam i koja će se svakako nastaviti i dalje. Proizvodi koji nastaju iz Anima knitts radionice su ručno  rađene igračke  i assesoari za djecu. Pored ZsaZsa sovice, medvjedice Lu, žirafe Mej, posebno bih istakla kapice za djecu u obliku bajkovitih kućica  pod nazivom “Loonice”. 


Anima knitts proizvode možete  naći u Sarajevu u prekrasnom Bazerdžanu, concept radnji Kucha i u SunnyLand-u. Također, dostupni smo preko OREA prodajnog portal i Etsy-ja a za sve dodatne informacije/novosti/upite posjetite našu Fb i Istagram stranicu: Animaknitts