Jednostavan način da pripremite domaće i zdravo pečeno pile
U emisiji Konačno petak koju uređuju i vode Maja Miralem i Dejan Kukrić ekipa Fress.ba nam je otkrila trikove za ukusno i sočno pečeno domaće pile.
Sastojci
1 x 1.6 kg domaće pile
2 srednja luka
2 mrkve
2 štapića celera
1 glavica bijelog luka
1 limun
maslinovo ulje
peršun, ruzmarin, lovorov list
so
biber
Priprema
Izvadite pile iz frižidera 30 minuta prije pečenja.
Zagrijte pečnicu na 240°C
Operite i isjecite povrće na veče komade
Stavite povrće i začinsko bilje u tepsiju, pospite maslinovim uljem, posolite i pobiberite.
Pospite pile maslinovim uljem, posolite i pobiretite, te dobro utrljajte po cijelom piletu. Stavite pile na povće.
Isjecite limunovu koru vrhom noža i stavite ga u pile sa začinima.
Stavite tepsiju u peč i smanjite temperaturu na 200°C, te pecite 1 sat i 20 minuta.
Ukoliko primjetite da se povrće isušilo pri pečenju, dodajte malo vode.
Kad se pile ispeklo, izvadite ga na dasku i prekrijte folijom i krpom, te pustite da odstoji 15 minuta.
Izvadite povrće iz tepsije i servirajte ga na dasci oko pileta.
Sve sastojke možete kupiti na www.fress.ba, a emisiju "Konačno petak" gledamo i naredne sedmice od 17:45h.