Učite mališane da zavole sport i zdravu hranu

Prema broju pretilih osoba Bosna i Hercegovina je na šestom mjestu u svijetu, a na drugom u Evropi. Skoro dvije trećine građana naše zemlje ima problem s viškom kilograma, a među najčešćim razlozima su loša prehrana, izostanak bilo kakve fizičke aktivnosti, činjenica da najviše vremena provedemo sjedeći za računarom i bolest modernog doba - stres.

Još je alarmantniji podatak da je petina djece u našoj zemlji ekstremno pretila. Roditelji, koji i sami vode bitku s viškom kilograma, najčešće ne primjećuju taj problem kod svog djeteta, upozoravaju nutricionisti. Ukoliko i vide da imaju problem, ne pričaju o tome jer se boje da bi dijete moglo razviti poremećaj prehrane. 

Čak 80 % pretile djece u dobi od 11 godina postanu pretile odrasle osobe, pa je školski uzrast period kada roditelji trebaju pomoći svom djetetu da stekne dobre navike.

Još uvijek nisam roditelj, ali bila sam sretna kada sam vidjela da Avalon Sports and Health Club ovog ljeta organizira kampove Fit4Teens i Avalon AthletePro Camp. Znam dobro iz vlastitog iskustva da je skidanje kilograma puno teži proces od sticanja zdravih navika, a ako se krene na vrijeme sport i rekreacija postanu zabavniji od sjedenja pred računarom, grickanja čipsa i ispijanja gaziranih pića.

Fit4Teens je intenzivni program treninga i stvaranja zdravih navika kod djece, tinejdžera i roditelja.  U saradnji sa stručnim timom sportskih trenera i nutricionista Avalon Centar kreirao je program koji ima za cilj pomoći djeci i njihovim roditeljima dostići i održati zdravu tjelesnu formu, optimalniju tjelesnu težinu i promijeniti životne navike. Cilj programa je kroz zabavan i interaktivan pristup potaći djecu da daju sve od sebe i ostvare ciljeve poput: fizičke aktivnosti kroz treninge, reduciranje procenta tjelesne masnoće (BMI), prelazak sa konzumiranja visokokalorijske hrane na zdrave ukusne namirnice prilagođene djeci, poboljšanje sveukupnog zdravstvenog stanja. 


Avalon AthletePro Camp je kondicijski trening mladih sportista uzrasta 12 do 16 godina u kojem će vaša djeca osjetiti potpuno novi, moderno koncipirani ambijent vježbanja i zdravog načina života. Na ovaj način vaše dijete će spremnije dočekati početak naredne takmičarske sezone. 

Oba programa su namijenjena djeci uzrasta 12 do 16 godina starosti. Vaša djeca će u Avalon Centru na zabavan i edukativan način početi sticati zdrave navike i razvijati ljubav prema sportu i zdravoj hrani.