Ljeto bez stresa...

Prijateljica mi je prije nekoliko dana predložila da na blogu napravim rubriku PreSekiracija. Primijetila je kaže da se u posljednje vrijeme sekiram ne samo zbog postojećih problema već i onih koje samo naslutim.

Zadnjih mjesec dana sve me boli i nervira, napravila sam radni raspored čak i za nekoliko čarobnih dana godišnjeg odmora, unaprijed se nasekirala što ću ove godine na moru možda  provesti samo 3-4 dana i napravila cijelu dramu oko, po mojoj procjeni, velikog kvara na automobilu, a ispostavilo se da uopće nije kvar. Počela sam praviti dramu oko nebitnih stvari koje se mogu lako riješiti ili čak uopće nisu problem.

Zato sam odlučila da je moj cilj ove godine ljeto bez stresa uz moju prijateljicu Aloru. Pa ima li godišnjeg doba koje pruža više mogućnosti za uživanje čak i kad nismo na nekoj dalekoj destinaciji? Godišnji odmor bi nam trebao poslužiti da se dobro odmorimo i pripremimo duh i tijelo za još jednu novu radnu godinu i zašto onda od odmora praviti umor? Zašto prvo pravimo listu stvari koje OBAVEZNO moramo uraditi i nemaju ni slovo od riječi odmor u sebi, pa tek onda počnemo planirati more, druženja, uživanje u prirodi? 

Neće računi pobjeći za tih nekoliko dana, a generalka u kući ne mora baš svakog ljeta biti na to-do listi. Ležanje na travi, ručak pored neke rijeke, nekoliko sati poslijepodnevnog sna mnogo je bolja opcija. Ima li prikladnijeg trenutka za isključiti se sa društvenih mreža? Neće svijet pobjeći, ako vi na godišnjem ne provjerite mailove, društvene mreže nekoliko dana moge i bez nas (znam, znam, zvuči nevjerovatno, ali mogu). Čitati, smijati se, šetati, provjeriti malo šta se dešava u stvarnom svijetu, jer priznajte koliko vas naprimjer ne zna kako vam izgleda prvi komšija?! 

Sunce i toplina, zvukovi prirode, hvatanje debele hladovine u kojoj se možemo svaki dan potpuno isključiti na nekoliko minuta, poneka kugla sladoleda... Ljubomorno čuvajte svoje vrijeme i zaslužene dane godišnjeg odmora, jer ako vi to ne budete radili drugi će svjesno ili nesvjesno iskoristiti našu dostupnost, vrijeme i pravo na odmor. Uživajte u dugom toplom ljetu.