Godine nisu važne

Godine nisu važne. Tako se barem uvijek kaže. Ali, ja sam ove godine odlučila da neću slaviti rođendan, željela sam da u miru i tišini ignorišem činjenicu da imam 38 godina i da mi 40-ta lupa na vrata. A, bio je i takav dan, depresivan, tmuran, jedan od onih kada poželite da ostanete u krevetu i pokrijete se jorganom po glavi.

U takvom raspoloženju me zatekao poziv prijateljice koja mi je čestitala rođendan i pitala me kako sam... Rekla sam joj da je bilo i boljih dana. I nije baš odgovor koji neko očekuje od slavljenice.

Rekla mi je da nabacim osmijeh, tri puta duboko udahnem, izbacim sve negativne misli i nešto poželim. To, rekla mi je, garantuje da će za deset minuta dan jednostavno biti drugačiji.

Dobro kažu... pazi šta želiš... Pa se silinom moje želje na stolu stvorio najveći buket na svijetu. Ne biste vjerovali, veći čak i od mene. S divnim cvjetovima krizantema i bočicama Jane... S porukom. Jer bez njih više ne ide... "Danas najjače sijaju zdravlje, sreća i uspjeh žene, koja je inspiracija mnogima", pisalo je na Janinim bočicama. Pitke, jasne, zdrave poruke. Od kojih sam odmah živnula. Tmuran i depresivan dan otjerala nekom drugome, ko ima više vremena, a manje osmijeha.


Četrdesete nisu starost, to su prekrasne, zrele godine u kojima žena može izgledati odlično, ako zna uživati u sebi, ako radi na sebi.  A starost? Ona nas nažalost (ili na sreću) sve čeka. I da, te borice na licu nisu najpoželjniji asesoar, ali briše ih veliki osmijeh, činjenica da smo taj dan uradili nešto dobro za sebe ili motivirali nekoga da uradi nešto dobro i lijepo – izgubi suvišne kilograme, prvi put ode na trening, izađe iz loše veze, skuha nešto ukusno i zdravo, počasti sebe sitnicom ili ostavi sve obaveze i odluči da ukrade nekoliko sati samo za sebe.

I zato, pokrenite se, budite zdravi, fit i sretni, jer život je samo jedan.... Da zasijaju zdravlje, sreća i uspjeh treba tako malo. Možda čak i vjera da su čuda moguća.

I čuvajte prijatelje, jer kad zagusti oni su vaš Kvisko neprocjenjive vrijednosti.