Izgovori su laži, a laži debljaju

Debela sam godinama i kao kraljica dijeta znam sve male slatke laži kojima se koristimo kada prekidamo dijetu koju smo počeli u ponedjeljak. Znam i sve izgovore zbog kojih smo debeli: problemi sa štitnom, teške kosti, gladovanja bez rezultata, pa čak i one (nećete vjerovati) kad se debljamo i od obične vode.

Debljam se od vode

Moguće je i to... samo zaboravljamo priznati da vodom zalijemo pitu, pohovane šnicle, hljeb i kolače...

Imam problem sa štitnom žlijezdom

Kad tvrdimo da kile ne idu jer imamo problem sa štitnom, većina nas zaboravlja spomenuti da doktoru nismo otišli već smo sami dijagnosticirali da je upravo štitna razlog nakupljanju kilograma, jer i punašna kolegica iz susjedne kancelarije također ima isti problem. Nije ni ona bila kod ljekara, ali nju je u začarani krug uvukla rodica koja je nakupila 50 kilograma viška zbog zdravstvenog problema, koji također nije utvrdio niti jedan doktor. 

Istina, ima žena koje zaista imaju zdravstvene probleme, ali pronalazimo milion izgovora zbog kojih se ne možemo posvetiti sebi i uhvatiti se u koštac sa masnim naslagama i hormonima koji lude. Umjesto da to uradimo, hormonalnu terapiju zalijemo gaziranim pićem i nezdravom hranom.

 Pod stresom sam, nema mi spasa

Stres je meni bio jedan od omiljenih izgovora zbog kojih u ponedjeljak ne mogu ući u hlače koje sam nosila u petak.  Znam da živimo u svijetu koji je pretežno sive boje, ali danas nakon teškog dana odem u teretanu ili na Vilsonovo, a ne u omiljenu buregdžinicu. 

Svi su mi u porodici debeli

Priznajte, koliko puta ste za svoju debljinu okrivili rodicu koja se nalazi na dnu vašeg porodičnog stabla?

Imam teške kosti

Na teške kosti se nikad nisam vadila, ali znam sigurno da ovo opravdanje možemo okačiti maci o rep. Četrdeset kilograma sala je četrdeset kilograma sala. Tačka.

Imam spor metabolizam 

Budimo realni, čokoladu od 300 grama, punjene paprika sa pire krompirom i pet kriški hljeba ne može jednostavno svariti ni tijelo Supermana. 

A šta vi mislite zbog čega ste se udebljali?

Danas znam da je sve u našoj glavi! Moramo promijeniti kompletno mišljenje o hrani i vježbanju. Ne smijemo tražiti izgovore već rješenje za problem nakupljenih kilograma.