Ispašće na kraju da sam mit o hormonu sreće nakon vježbanja izmislila ja!

Priznajte da ste, baš poput mene nekad, ekspert za izmisliti milion razloga zašto ne možete odmah početi vježbati. No, da ne budemo preambiciozni i odmah uskačemo u bojno polje teretane, zašto ne biste pokušali nešto lakše? Prošetali od posla do kuće, čokoladu zamijenili sa flašom vode…? Bitno je započeti s nečim! Ali sad i odmah! Ne sutra i ne naredni ponedjeljak…

Vježbanje mi se ispočetka činilo čudno. Sebi sam izgledala smiješno (čitaj glupo) i trapavo dok vježbam. Izgledala sam sigurno i drugima, ali danas sam vrlo samouvjerena i nije me stid vježbati i sa zgodnim ženama. 

Hladno i kišovito vrijeme nije baš poticajno. Teško da ćete se nagovoriti da napravite jagode sa šlagom, a kamoli na vježbanje. Zato natjerajte sebe da izađete i provedete u teretani barem pola sata. Kad već stignete tamo vrijeme tako brzo leti da ćete na kraju samo konstatovati kako sat i po vremena prođe kao dlanom o dlan.

Imate li više novca, uzmite ličnog trenera. On će vas dodatno motivirati, pomjerati vaše granice, sa njim ćete svaki dan naučiti nešto novo. Ukoliko imate trenera kao ja, onda će vas stalno napominjati da tortu vaše nepce neće zadugo okusiti. 


Danas nažalost imamo sve manje vremena za druženje sa prijateljima, ali vježbanje može postati još zabavnije, ako i njih nagovorite da ponekad odete zajedno u gym. 


Izbjegavajte često vaganje jer vas može demotivirati. Radije se fokusirajte na odjeću koja vam ne može, a koju jako volite. Naravno, nemojte ni nju probati svaki dan, ali neka vas vikendom opomene da još niste stigli do cilja ili nabaci osmijeh na lice.

Ako se treningom samo kažnjavate jer ste se prejeli prethodni dan, nikada nećete biti zadovoljni rezultatom. Zadajte sebi dugoročni cilj. Moj cilj je suknja broj 42, koju sam kupila i koja mi sada ne može naviriti, ali imam plan da se u njoj foliram već u avgustu. Znam da mogu, jer sam iz 56 uskočila u 46. 

Teretana je, danas znam, dobar motiv… ne samo da vježbam već i da postanem pristojna ekspertica za opremu, tenisice, da dijelim savjete, razmjenim iskustva. Danas znam da ne moram imati preskupu opremu, ali ugodna oprema za vježbanje može biti super poticaj. Nikada ranije me niko ne bi mogao ubijediti da su skupe patike vrijede svake pare, a danas već imam super kolekciju za trening, trčanje, šetnju… 

Naravno, nije lako! Pogotovo ako kao ja nemate od ranije usađenu naviku redovnog vježbanja, ali nije nemoguće. Ljudi odustaju od vježbanja već s prvom upalom mišića. Da vam se to ne bi dogodilo popijte andol i nemojte unaprijed plakati nad svojom sudbinom. 


No, kada vidite i male pozitivne pomake, lako ćete pronaći motivaciju za dalje.

Mislila sam da moje tijelo nakon treninga nikad neće lučiti hormone sreće i da je to mit kojeg su izmislili zgodni i mišičavi. Sad znam da su apsolutno u pravu. I sretna sam, ne samo zbog hormona sreće već i zbog sreće s kojom danas pišem ovaj blog.