Udišem ljubav - izdišem nemir

Kako sebe motivirati? Želiš nešto i kažeš: „hoću to, mogu to!“ i onda radiš na tome da ostvariš san.“ Zvuči jednostavno, zar ne? Eh, pa nije jednostavno. Jako je teško. Proces mršavljenja kod nas ekstremno gojaznih donosi milion komplikacija i prepreka. Ali, sve se može, kad se hoće. Živi sam dokaz. Prave stvari zahtijevaju svu pažnju i posvećenost i zato pokažite koliko volite sebe.

Za početak udišite ljubav - izdišite nemir. Ovo je vaše vrijeme. Zapišite svoje želje i ciljeve. Stavite ih na vidno mjesto, neka vam budu svakodnevni podsjetnik.  

Zalijepite na frižider fotku u naaajdebljem izdanju neka vas podsjeća koliko ste viška nakupili za sve ove godine. Znate to su one fotke koje inače ne bi pokazali nikome da vam život o njima ovisi. Pored nje stavite ono što želite biti. Budite realne i ne stavljajte fotku top modela, ali fotografija nasmijane, sretne žene u broju 40 je uvijek dobra ideja. Vjerujte da će vas to demotivirati od otvaranja frižidera.

Neka vas prijatelji i porodica motiviraju obećanjima da ćete dobiti neke super poklone. Kod mene je upalilo, jer poklone obožavam. Za prvih deset od muža sam dobila novu tašnu, 20 izgubljenih kilograma prijatelji su nagradili parfemom, a 40 kilograma smo proslavili  zdravom i ukusnom večerom u omiljenom restoranu.

Umorni ste, pod stresom, radite puno i onda vam još neko kaže da morate u teretanu? Recite sami sebi da ćete vježbati samo 20 minuta – to ne izgleda tako strašno. Kad uđete u teretanu vjerujte da vam se ne izlazi. Pomjerajte granice I ostanite svaki put barem malo duže. 

Šta je vaša strast? Šta obožavate?  Zadajte to sebi kao nagradu, maštajte o tome i neka vam to bude pokretač i inspiracija. Naprimjer, ja maštam o maloj slatkoj bebi. Maštala sam i o maloj crnoj jakni i odsanjala taj san.

Dobro je uključiti i ljude koji su vam bliski. Naprimjer, muža sam u prvih mjesec dana stavila na dijetu. Ispraznite frižider. Ostavite minimum namirnica i to onih zdravih. Ukućani se bune? Ma, šta vas briga. Neka sami pripremaju hranu ili jednostavno jedu van kuće. Ako svi jedu hamburgere i pitu, dok vi jedete salatu – lako je izgubiti volju.  

Nemojte biti opsjednuti vagom. Ni danas ne gledam moju težinu jer sam prestrašena, ali druge puštam da to rade umjesto mene. 

A tek kako se možete motivirati sa odjećom, lijepim novim i malim stvarima, o tome u narednom blogu....