Uživanje u hrani - uživanje u životu

Nakon izgubljenih 40 kg prešla sam u fazu u kojoj dva gotova Protekal obroka dnevno mijenjam mesom, ribom, jajima i minimalnim unosom ugljikohidrata. To je novi izazov i na neki način još jedan ispit moje volje i želje da dođem do konačnog cilja.

U vrijeme kada sam jela samo Protekal proizvode i povrće maštala sam o ovoj fazi, a kada sam počela shvatila sam da je i za nju potrebno puno truda. Ona je novi izazov sa kojima sam se morala uhvatiti u koštac. Baš zato sam potražila pomoć stručnjaka. Posjetila sam Gabrielu Kljuce koja je, svima koji je poznaju, asocijacija na super ukusnu i zdravu hranu koju priprema sa puno ljubavi. Zajedno smo napravile ručak u kojem sam uživala. Odlučile smo se za mediteransku kuhinju za koju je Gabriela pravi MasterChef. 

Druženje smo počele na pijaci Markale koju smo posjetile u kasnim poslijepodnevnim satima. Obično na pijacu idemo ujutro, ali posjeta nakon posla donosi i neke prednosti - manje gužve i niže cijene.  Kupovale smo kod teta koje povrće uzgajaju u svojim vrtovima, sve domaće i organic. Ribarnica na Markalama bila je naša destinacija za kupovinu svježih plodova mora. Namirnice za ručak koji smo napravile za nas dvije koštale su oko 15 KM, a za pripremu nam je bilo potrebno pola sata.


Supa sa brokulama

Kremasta supica - prva asocijacija na ovo jelo nekad mi je bilo povrće i puuuuno vrhnja. Gabriela me uvjerila da savršenu supicu možemo napraviti i bez masnoće... Skuhale smo i ispasirale brokule, dodale komadiće karfiola, mediteransku sol i kašiku maslinovog ulja. Supica se može jesti topla, ali je još ukusnija hladna i idealna je za sve toplije dane koji su pred nama. Čista uživancija!


Zelena čarolija

Povrtna čašica -  tako smo dali ime tikvici koju smo napunili grilovanim patlidžanom, trakicama od prase i kozicama. Pekli smo je nekoliko minuta u pećnici na bak papiru. 

Kristal salata, puterica, malo nasjeckanog mladog luka, rotkvice i rukola.  Uz ovu kombinaciju ne treba vam aceto balsamico, sol ni ulje.... Samo uživanje u okusima ove zelene čarolije.


Jakobljeva kapica i file brancina

Jakobljevu kapicu smo stavili u pećnicu na bak papir sa sjeckanim češnjakom. Dovoljno je samo 7 minuta  da se malo zapeče. Ovom preukusnom delikatesu dodali smo par kapi limuna i maslinovog ulja. 

File brancina smo pekli u pećnici, a nakon toga smo ga ušuškali u kuhanu blitvu, dodali nekoliko kapi maslinovog ulja i cvijet soli. Inače, cvijet soli ili Fleur de Sel najkvalitetnija je vrsta soli. U odnosu na običnu morsku sol cvijet soli ima više kalcija i magnezija, a zbog ručne obrade ona je i najskuplja vrsta soli koju obožavaju svi gastronomi. Brancin je bio za prste polizati!

Desert? 

Desert je bila čašica razgovora o hrani, ljubavi, druženjima i blogu koji Gabriela počinje pisati za koji dan. Magiju iz njene kuhinje uskoro će prenijeti i u naše domove….