Legenda kaže da je neko jednom zaista počeo dijetu u ponedjeljak...

U ponedjeljak krećem s dijetom! Definitivno. Stvarno vam kažem. Ovaj put nema odgađanja. Koliko puta ste najavile da će vaš život biti drugačiji baš od ovog ponedjeljka? Koliko puta ste sebe razočarale? Koliko ste izgovora našle što i ovaj put ponedjeljak nije bio baš onaj koji mijenja sve?

Garantujem da mogu napisati knjigu u kojoj bi bili nabrojani svi izgovori zbog kojih sam dijetu počinjala u ponedjeljak i završavala naravno u ponedjeljak. Istina, ponekad sam toliko odlučno krenula da bih izdržala čak do srijede. Tješilo me što nisam jedina. Naime, negdje sam pročitala kako dijete koje počnemo u ponedjeljak najčešće neslavno završavaju utorak. Tek malobrojni “guraju” do subote, ponekad čak i nedjelje, prije nego što dignu ruke od svega i za vikend nadoknade sve izgubljeno.

Kada god sam sebi obećala da dijetu počinjem u PONEDJELJAK tokom vikenda sam jela kao da su mi to zadnji obroci u životu. PREJEDALA SAM SE. Moji pohodi na frižider su bili brutalni. Priznajem - sve sam pustošila. 

Ponedjeljak je većini nas najstresniji dan na poslu i još nam samo treba dijeta. Mnogo puta sam već oko deset sati naručila kalorični obrok ili namaštavala šta ću jesti kad dođem s posla. 

Lagala sam ja sebe, ali i druge. Kad se samo sjetim pogleda koji mi je suprug upućivao kad kažem kako ću u ponedjeljak na dijetu. Znao je da od te priče nema ništa. 

Jednom sam "smislila" kako ću nadmudriti taj ukleti ponedjeljak. Otišla sam za vikend u teretanu i na recepciji unaprijed platila časove sa privatnim trenerom. Trebam li vam reći da trenera nisam nikad ni upoznala jer u tu teretanu više nisam otišla. Zašto? Prekinula sam dijetu odmah u ponedjeljak, a čemu vježbanje kad jedemo? Tako sam razmišljala i debljala, debljala, debljala....

Zato, ne odgađajte dijetu do zamišljenog ponedjeljka. Kako bih izbjegla zamke u koje sam upadala svaki put,  odlučila sam da dijetu, zahvaljujući kojoj sam smršala 40 kilograma, počnem bilo koji drugi dan, samo ne u ponedjeljak! Ubijeđena sam da je i to jedan od razloga zbog kojih je bila uspješna – prvi put u životu. 

I na kraju imajte na umu da je ključno napredovati, korak po korak, jedan ponedjeljak neće ništa promijeniti, ali hoće vaša odluka da život uzmete u svoje ruke.