Da li vas boli ono što vidite u ogledalu?

Mršavljenje je težak, bolan, depresivan, nervozan, dugotrajan proces, naročito ukoliko kao ja imate ogroman višak kilograma. Svi koji vam kažu da je lako smršati govore jednu veliku laž, obično upakovanu u reklamu, u kojoj su glavne glumice jako zgodne, a u stvarnom životu na nas debele žene gledaju sa prezirom. Teško da su ikad čule za sve naše dijete, a ne probale neku od njih.

Osobama koje žele da smršaju potrebni su stalan podsticaj i podrška kako bi istrajali i postigli svoj cilj, ali podrška stvarnih ljudi - porodice, prijatelja i kolega. Treba nam i vlastito priznanje da smo debeli i da nam osim nas samih apsolutno niko nije kriv.

Nemojte čekati naredni ponedjeljak, već danas stanite pred ogledalo potpuno gole, samo za sebe napravite jedan “veliki” selfie. Ono što ćete vidjeti boli – JAKO BOLI, ali mene je motivisalo da krenem u obračun sa kilama.

Prije odlaska na posao majoneze, mazalice, masne sireve, slatkiše, grickalice i gazirana pića jednostavno bacite u KONTEJNER. Naglašavam kontejner, jer obična kesica za smeće u stanu uvijek ostavlja mogućnost da zavirimo u nju navečer i “spasimo” šta se spasiti da. Recite suprugu da danas nećete praviti ručak sa šest hiljada kalorija, već nešto zdravo. Ukoliko mu se ne dopada ideja neka se sam snađe i jede daleko od vaših očiju. Znam, znam, neće biti presretan, nije bio ni moj muž na početku, ali u povjerenju, sada mu se mnooogo više sviđa 40 kilograma mršavija žena. Vjerujte. 


Krenite malo ranije i prošetajte barem jednu stanicu. Znam da ćete sad naći milion izgovora (imala sam ih dva miliona), ali važni su prvi koraci, dok hodate zamišljajte svoje najljepše mršavo izdanje.

Nemojte se stiditi svojih kolega, uz prvu jutarnju kaficu im saopštite da je danas dan D, zabranite im da vas uključuju u dogovore za doručak (hamburger, pita, pasta, palačinak sa svim i svačim, pohovana piletina), dajte im svu slobodu da budu nemilosrdni prema vama ukoliko pokleknete i počnete jesti, jesti, jesti. Biće bolno na početku, ali na sve se naviknete. Priznajem, ja sam dnevno jela 400 grama zeljanice ili krompira. Iskreno - možda bih naručivala i više, ali jedna dama u javnosti ne naručuje pola kile pite, nekako ne zvuči dobro hehehhe.  

Na putu s posla posjetite prodavnicu u koju ste samo krišom provirivale. To je obično jedna od onih prodavnica gdje vam prodavačica već na vratima sa gađenjem saopšti kako nema vašeg broja. Danas hrabro i odlučno uđite u tu prodavnicu, kupite neki odjevni komad koji vam ne može naviriti i dajte sebi rok kada ćete obući tu stvar. 

Uđite u prvu teretanu i upišite se odmah. Nemojte sebi davati previše vremena za razmišljanje koja teretana, koje vježbe, da li vam to treba...

Upravo pravilnom ishranom, vježbanjem i zbog činjenice da više nisam u ogledalu mogla gledati ogromu izobličenu masu ja sam smršala 40 kilograma i nastavljam dalje. Zašto ne biste mogle i vi? Znam da možete.

U narednom blogu ću pisati i kako savladati krize, rođendane, druženja, kako da uživate za 1.maj bez ogromnih količina hrane…. Za sve postoji način, važno je da dovoljno želite i danas nabacite veliki osmijeh na lice. Od danas vi niste na dijeti već radite nešto dobro za sebe.