Moj fancy pedometar

Aplikacije koje nas vode kroz zdrav život i fitness sve su brojnije. Na telefonu već imam nekoliko koje često koristim, ali za ovaj put odlučila sam da prenesem moje dojmove o Apple aplikaciji Health.

Najveća prednost je činjenica da na jednostavan način možete vidjeti koliko ste aktivni odnosno koliko ste kilometara/koraka prešli. Kažu - svaki čovjek treba preći minimalno 10.000 koraka dnevno. Ranije sam toliko malo hodala da moje korake ne bi uopće uspjela registrovati niti jedna aplikacija, a danas mogu ponosno reći da sam iznad ovog prosjeka. Aplikacija mjeri i broj pređenih spratova, prosjek je sedam, a ja se izvlačim na činjenicu da živim na drugom, pa samo zato u tom dijelu aplikacije imam najlošije rezultate.

 

Sa druge strane, nije sve tako jednostavno. Ukoliko želite da vam ova aplikacija mjeri kalorije morate skinuti aplikaciju poput Runstatic nakon čega će informacije biti  sinhronizovane. Zato vam treba malo vremena, znanja i strpljenja. Ovo je samo jedan od razloga zbog kojih je Health aplikacija idealna za ljude koji vode svoj dnevnik i pažljivo planiraju svaki dan, a ja sam osoba koja ponekad ne zna ni gdje joj je rokovnik sa upisanim obavezama. U ovu aplikaciju ručno unosite većinu podataka, a onda dobijete općte savjete koje ste znali i bez pomoći “stručnjaka” (jedite manje - šetajte više). 

Iz Apple-a su ovu aplikaciju najavili kao početak zdravstvene revolucije. Priznajem, Medical ID je odlična ideja, posebno za hipohondre poput mene, ali u bosanskim uvjetima - nemoguća misija. Znate, mi živimo u zemlji u kojoj Hitna pomoć nema čak ni šalter salu za prijem običnih zdravstvenih knjižica. Kako bih onda, u slučaju zdravstvenog problema, nekome objasnila da samo jednom tipkom mogu saznati sve o mom općem zdravstvenom stanju, pritisku i krvnoj grupi. 

Bilo kako bilo, mnogi će i pomalo zločesto reći da je Health samo pedometer koji puno košta, ali uz sve prednosti koje ima novi iPhone 6 aplikacija je super dodatak za nas koji opsesivno mjerimo broj pređenih kilometara i zaljubljeni smo u Apple.