Proljetni umor: Kako ga pobijediti?

Prvi proljetni dani donose nam radost, sunce, toplije vrijeme, zimsku odjeću nestrpljivo mijenjamo sa laganijom, iako istini za volju, ove sezone onu za velike hladnoće i snjegove nismo ni izvadili iz ormara. No, na naša vrata baš ovih dana nerijetko pokuca i proljetni umor.

Bezvoljnost, pad energije, teška jutarnja buđenja, pad produktivnosti na poslu, iscrpljenost i tromost postanu dio svakodnevnice. Ne brinite, niste jedini. Ovih dana teže bi bilo pronaći one koji se osjećaju poletno i puni energije.   

Proljetni umor nije samo mit i posebno je izazovan dio godine za meteoropate. U zimskim danima, kažu stručnjaci, opada proizvodnja serotonina u organizmu, za raspoloženje je u najvećoj mjeri odgovoran melatonin, hormon koji regulira spavanje. Dolaskom proljeća, započinje proces zamjene uloga i serotonin opet preuzima vodeće mjesto. Organizmu treba neko vrijeme da se privikne na novonastalu situaciju, zbog čega dolazi do pada energije.

Simptomi proljetnog umora nerijetko nastanu i zbog oslabljenog imuniteta tokom zime. Prehlade i gripa iscrpe organizam, pa se naše tijelo tek na proljeće počne odmarati. Nedostatak energije može biti i rezultat manjka vitamina i minerala u organizmu.

Kako se rješavam proljetnog umora?

Poučena ne baš ugodnim iskustvima od ranijih godina spremnija dočekujem proljetni umor. 

  • Tjelesna aktivnost ubrzava metabolizam i vraća snagu, pa sam već sa krajem zime počela raditi vježbe joge. Priznajem na levelu sam  za početnike, ali moje tijelo je zahvalno na tih satak vremena dnevno koje par puta sedmično posvetim ovoj aktivnosti
  • Možda će zvučati kao floskula, ali u prirodi je zaista spas za našu dušu. Gledam da provodim što više vremena na zraku, suncu, u šumi, da dostignem magičnu brojku od 10 hiljada koraka dnevno. 
  • Preskačem poslijepodnevno odmaranje da bih navečer zaspala na vrijeme. Ništa ne prija mom organizmu kao 8 sati sna.
  • Jačanjem imuniteta.  U svakodnevnu rutinu i ove godine na vrijeme sam uključila mikronutrijente koji vraćaju energiju i snagu. Moj omiljeni Orthomol Immun zamijenila sam sa Orthomol Vital F. Sadrži važne mikronutrijente za žene kao što su vitamini skupine B i magnezij koji doprinose normalnoj energiji metabolizma i normalnom funkcionisanju nervnog sistema. S omega-3 masnim kiselinama i kalcijem. Bez laktoze su i bez glutena.

 
Puno korisnih informacija o Orthomol dodacima prehrani, najbližim prodajnim mjestima, ali i blogove o zdravlju možete pronaći na stranici ORTHOMOL.BA.

Na svu sreću simptomi proljetnog umora ne traju dugo najkasnije do sredine aprila i potrebne su male izmjene životnih navika da ga savladamo. Ukoliko simptome za koje smatrate da su proljetni umor ipak osjećate duži period svakako posjetite doktora  i provjerite da li iza svega što smo smatrali posljedicama proljetnog umora stoji neki drugi zdravstveni problem.