Otkrijte tajne menopauze: Uživajte u svim fazama života

Dame, vjerujemo da ste spremne za jedno uzbudljivo putovanje kroz različite faze koje čine vašu životnu priču. Danas ćemo uz stručnu pomoć moje omiljene biljne apoteke Ritual Lab istražiti perimenopauzu, menopauzu i postmenopauzu kako bismo vam pružili uvid u sve što trebate znati o ovim važnim fazama života.

Prije nego što se zaronimo u detalje, hajde da se upoznamo s nekim zanimljivim činjenicama koje utiču na vašu menopauzu. Starost je jedan od glavnih faktora koji određuje kada će menopauza stići na vaša vrata. Također, obratite pažnju i na svoj životni stil i razmislite o svim lošim navikama, poput pušenja, jer to također može imati uticaja. Jeste li ikada razmišljali o tome u kojoj je dobi vaša majka ušla u menopauzu? Da, i genetika igra vrlo značajnu ulogu!

Sada je vrijeme da se pozabavimo samim fazama menopauze. Prva faza je premenopauza, koju karakterizira redovna menstruacija i odsustvo menopauzalnih simptoma. Ako primijetite hormonalne promjene i simptome, dobrodošli u klub perimenopauze! Ova faza može trajati oko četiri godine, a interesantna činjenica -  u ovoj fazi moguća je i trudnoća! Kada vaša menstruacija izostane 12 mjeseci zaredom, stiže menopauza. To je prirodna faza u životu žene, koja obično dolazi u srednjim godinama. Noćna preznojavanja postaju uobičajena pojava, ali niste sami - mnoge žene prolaze kroz isto iskustvo.

Nakon menopauze ulazimo u postmenopauzu, koja traje više od godinu dana nakon posljednje menstruacije. Ovdje dolaze biljni ljekoviti proizvodi u spas! Cimicifuga racemosa i Salvia officinalis, poznata kao žalfija, mogu vam pomoći u tretmanu valunga. Također, ashwagandha, crvena djetelina i crvena maca u prahu uveliko ublažavaju neke od najčešćih simptoma menopauze poput valova vrućine i urinarnih problema.


Ako imate problema sa spavanjem, imamo nekoliko savjeta za vas! Preparati s melatoninom, valerijanom, matičnjakom i hmeljom prepoznati su od strane EMEA-Evropske medicinske agencije za smanjenje nesanice. Ako su vaše promjene raspoloženja praćene depresijom i bezvoljnošću, preporučuje se kantarion.


Naravno, ne smijemo zaboraviti važnost pravilne suplementacije u menopauzi. Vaše tijelo treba vitamine i minerale kako bi ostalo snažno i zdravo. Deficit vitamina B kompleksa može se pojaviti, stoga je važno osigurati dovoljan unos ukoliko želite održati normalnu funkciju vida, nervnog sistema kao i metabolizma homocisteina u krvi. Vitamin D - jer ima dokazan značaj u očuvanju srca, krvnih sudova i kostiju, te je presudan za pravilnu resorpciju kalcijuma kada su u pitanju kosti i zubi, zatim kalcij, vitamin K2, magnezij, vitamin C, cink i selen, također su ključni za vašu dobrobit.


I ne zaboravimo  koenzim  Q10! S godinama, količina CoQ10 u našem tijelu se smanjuje, a hrana bogata njime često je bogata mastima. Stoga su suplementi najbolji izbor kako bismo osigurali potrebnu dozu.

Drage naše, ovo je samo početak vašeg putovanja kroz menopauzu. Znanje je moć, stoga budite informisane i preuzmite kontrolu nad svojim zdravljem. Uz pravilnu njegu i podršku, svaka faza menopauze može biti jedinstvena prilika za procvat i samoprihvaćanje. Uživajte u svakom koraku ovog izvanrednog putovanja. 

Biljna apoteka Ritual Lab nalazi se u Sarajevu, Mercator, Ložionička. Na ovom mjestu uvijek ćete dobiti stručne savjete i najbolje preporuke za vaše zdravlje.