Mala putna apoteka za godišnji odmor

Vrijeme je godišnjih odmora i planiranja putovanja. Uz pasoš, sasesoare i ljetnju odjeću ne zaboravite ponijeti putnu apoteku.

Magistre Mladenka Tuševljak i Tatjana Jovičić iz apoteka B Pharm odgovorile su na pitanje šta svaka putna apoteka treba da sadrži. 

Lijekovi protiv mučnine i povraćanja u putu

Ukoliko osoba ima problema sa mučninama i povraćanjem tokom putovanja, potrebno je ponijeti i tablete protiv povraćanja - Dimigal, koje se uzimaju  na 1/2h prije samog putovanja. U slucaju da put traje duže od 6h, moguće je popiti još jednu tabletu u toku same vožnje, ukoliko postoji potreba za istom.

Lijekovi protiv bolova i povišene tjelesne temperature, kao i toplomjer

Ukoliko se sumnja na povišenu tjelesnu temperaturu, dobro je pri ruci imati i toplomjer, kako bi se ista mogla utvrditi. Obavezan dio putne apoteke su antipiretici koji, pored što obaraju povišenu tjelesnu temperaturu, oni su dobri i za ublažavanje bolova. Odrasli mogu koristiti Febricet tablete, dok je za djecu najbolje uzeti sirup ili čepice.

Lijekovi protiv dijareje i stomačnih tegoba I PROBIOTIK

U toku putovanja, usljed promjene klimatskih uslova, hrane i vode, često dolazi do pojave stomačnih tegoba, kao što su dijareja, opstipacija i nadutost, te je kao neizostavan dio putne apoteke, potrebno navesti i PROBIOTIK FORTE. PROBIOTIK FORTE sadrži probiotske kulture koje svojom aktivnošću doprinose očuvanju zdravlja i funkcije probavnog trakta, naročito onda kada postoji opasnost od poremecaja crijevnog balansa. Uz probiotik, neophodno je ponijeti i neko sredstvo za rehidrataciju, naročito ukoliko se putuje sa manjom djecom ili bebama, koji često znaju na putovanja da odreaguju sa dijarejom ili povraćanjem. O.R.S. šumeće tablete pomažu da se povrate izgubljeni eletroliti, te u tom slučaju predstavljaju idealan izbor za ovakve probleme.


Lijekovi protiv alergije

Ukoliko na putovanju dodje do pojave alergijske reakcije, neophodno je u svojoj putnoj apoteci imati i neki od antihistaminika, kako za oralnu, tako i za lokalnu primjenu. Odrasle osobe mogu koristiti Pressing ili Aerogal tablete, dok je za djecu najbolji sirup. Kreme protiv alergija (Fenistil, Synopen) mogu biti veoma djelotvorne kod neprijatnih simptoma uboda insekata, ali i drugih alergijskih reakcija koje se ispoljavaju lokalno (npr. alergija na sunce).

Sredstva za zaštitu od sunca i insekata

Izlaganje suncu zahtjeva temeljnu zaštitu kože, pri čemu se preporučuju kreme sa visokim zaštitnim faktorom (za odrasle se preporučuje spf30, dok je za djecu poželjan spf50), kao i losioni i mlijeka za njegu kože nakon sunčanja. Ladival proizvodi kompatibilni su sa svim tipovima kože, ne sadrže boje, mirise i konzervanse, te pružaju kvalitetnu zaštitu od sunca. Ukoliko dodje do pojave opekotina od sunca, potrebno je obezbjediti hladne obloge, kao i odgovarajuću kremu za opekotine, kao što je Argedin ili neka druga krema sa efektom hlađenja. Takođe, sredstva za zaštitu od ujeda insekata, kao i sredstva nakon uboda insekata, obavezan su dio svake putne apoteke, a naročito ljetne. 

Sve proizvode možete pronaći u apotekama B Pharm širom Bosne i Hercegovine, na njihovom web shopu ili putem servisa Korpa.ba.