Svakodnevni ritual koji ne smijete propustiti

Kako pravilno očistiti lice i koji su neizostavni koraci? Zbog čega je ovaj ritual puno više od skidanja šminke? Odgovore na ova i druga pitanja o jednoj od najvažnijih rutina za lijepu i zdravu kožu dobila sam od magistri iz apoteka B Pharm.

Kako pravilno čistiti lice i skidati šminku?

Pravilno čišćenje lica, pored samog uklanjanja šminke, nečistoća i sebuma, može imati i veliki uticaj na cjelokupno stanje i izgled kože. Tri neizostavna koraka koja pomažu u očuvanju zdravlja kože su: čišćenje, toniranje i hidratacija. Za hidrataciju se najčešće koriste kreme ili serumi, koji se biraju prema tipu kože, a ključni faktor za njihovo uspješno dejstvo jeste da se nanose na čistu kožu lica. Primjena tonika se preporučuje nakon čišćenja, a prije hidratacije. Pomoću njega se uklanja sve ono što je zaostalo na koži nakon postupka čišćenja (zaostale nečistoće, mrtve stanice, višak sebuma), a s druge strane, koža se priprema za nanošenje hidratantne kreme ili seruma, povećanjem vlažnosti i mekoće.

O čemu treba voditi računa kada biramo proizvode?

Prilikom odabira preparata potrebno je, prije svega, obratiti pažnju na tip kože. Za masnu i mješovitu kožu najčešće se preporučuju gelovi za umivanje i čiscenje , dok suha i osjetljiva koza zahtjeva nježnije formule, poput pjene i mlijeka za čišćenje. Micelarna voda je pogodna za sve tipove kože.

Šta sve uzrokuje nepravilno i nedovoljno čišćenje lica?

Nedovoljno i nepravilno čišćenje lica uzrokuje začepljenost pora, pojavu akni, mitisera i drugih nepravilnosti, ten postaje tamniji, sivkast, a koža dehidrirana. Svakodnevno čišćenje je veoma važan proces u odrzavanju higijene lica koji koža pamti. Nečistoće, šminku i višak sebuma koji se nakupljaju na koži lica tokom dana potrebno je svakodnevno temeljno ukloniti. Redovno pranje kože osnovna je mjera za prevenciju bakterijskih i virusnih infekcija. Nedovoljno i nepravilno čišćenje lica uzrokuje začepljenost pora, mitesere, akne, umor i beživotan ten. Pudere i ostalu kozmetiku potrebno je  čistiti svaku veče prije spavanja i nanošenja noćne njege. U suprotnom ostaci šminke i ostale nečistoće začepit će pore i ometati prodiranje aktivnih sastojaka kreme koju nanosimo uveče ili ujutro. Gelovi za umivanje, micelarne vodice, tonici  ili drugi proizvodi za čišćenje lica, a ovisno o tipu kože osvježit će kožu, ukloniti nečistoće i pripremiti je za dnevnu njegu. Redovnim čišćenjem lica smanjit ćete začepljenost pora, pojavu akni ili bubuljica, dubokih bora i mitesera.

Puno je proizvoda na tržištu: mlijeka, micelarne, ulja, tonici..?Kako odabrati prave i da li nam je potrebno sve ili samo ono što pažljivo odaberemo za potrebe problematike i stanja naše kože?

Masnoj koži sklonoj aknama najveći problem je sebum odnosno masni sjaj koji izbija na površinu kože. Ukoliko se za čišćenje masne kože koriste jaka sredstva, koža će uzvratiti još većom proizvodnjom sebuma. Gelovi za umivanje i čišćenje kože lica idealni su za masnu i mješovitu kožu. Osim što savršeno čiste kožu, ostavljaju je svježom i glatkom, regulišu izlučivanje sebuma i sprječavaju pojavu infekcija, akni imitesera. Tonik i micelarna vodica će pokupiti ostatke koje niste uklonili gelom za umivanje i matirati kožu.

Suha i osjetljiva koža zahtijeva posebnu njegu i to vrlo blagim sredstvima za čišćenje koja ne sadrže nikakve agresivne sastojke, parabene ili parfeme. Mlijeko odličan izbor za osjetljivu kožu jer čisti, smiruje iritacije, potiče zdravi sjaj, smanjuje suhoću i zatezanje kože.

Za svakodnevno čišćenje suhe i osjetljive kože lica koristite se sindeti za čišćenje. Dolaze u čvrstom stanju, kao sapun ili u tečnom stanju. Ovo su vrlo blaga sredstva za čišćenje. Sapuni dodatno isušuju kožu i ne preporučuju se osjetljivoj i crvenilu sklonoj koži. U novije vrijeme vrlo su popularne micelarne vodice. Za svaki tip kože postoji odgovarajuća micelarna vodica koja će osim čišćenja lica doprinijeti i oporavku kože, a ovisno o kojem tipu kože je riječ. Micelarne vodice su vrlo blaga sredstva koja nježno čiste kožu, čak i osjetljivo područje oko očiju. Micelarne vodice čiste, osvježavaju,pročišćuju kožu, smiruju i toniziraju kožu.

Losioni su sredstva za završno čišćenje i toniziranje kože lica. Obično se preporučuju masnoj i aknama sklonoj koži te mjesovitoj kozi koja ima masnije t-zone. Nakon umivanja kože potrebno je koristiti losion odnosno tonik koji će matirati kožu, suziti pore i pripremiti za dalju njegu. Losioni ili tonici za lice su vrlo korisni kad imate neželjene bubuljice i masni sjaj koji izbija ispod kreme i pudera. Tonik će isušiti bubuljice I regulirati lučenje sebuma. Hidrolati, odnosno vodice koje se dobiju nakon destilacije eterčinih ulja su također izvrsni kao vodice za toniziranje. Najviše se koriste ružina vodica, hidrolat lavande, ruzmarina ili smilja. Ovi prirodni losioni idealni su za sve tipove kože, a i sjajni su anti-age preparati.

Preporuka za dubinsko čišćenje kože dva puta sedmično. Time se otvaraju i pročišćuju pore, odstranjuju odumrle stanice kože, sprječava nastanak mitesera i koža zadržava blistav izgled. Piling za čišćenje  kože lica je također potrebno prilagoditi tipu kože. Za čišćenje normalne, mješovite odnosno masne kože preporučuju se pilinzi s većim zrncima koji su snažniji za uklanjanje nečistoća s lica.

Koji proizvodi su vaša preporuka po iskustva koje imate sa kupcima u apoteci?

Najbolji odgovor pokazali su sljedeći preprati

RILASTIL AQUA EMULZIJA ZA ČIŠĆENJE LICA

Emulzija za čišćenje- Rilastil Aqua s fiziološkim pH, nježno uklanja nečistoće s kože, dok vlaži kožu, održavajući je svježom, čvrstom i mekom. Sadrži hijaluronsku kiselinu, ceramide i omega 6. Rilastil Aqua linija predstavlja proizvode za vlaženje kože, a posebno je namijenjena dehidriranoj koži koja je izgubila sjaj, elastičnost, naizgled je tanka i često dovodi do pojave prvih bora. Može izazvati osjećaj nelagode i stezanja. Dehidrirana koža može utjecati na bilo koji tip kože, čak i najmasniju.


RILASTIL ACNESTIL GEL ZA ČIŠĆENJE LICA

Gel za čišćenje namijenjen je za svakodnevno čišćenje mješovite i masne kože te kože sklone aknama. Posebno se preporučuje za kožu s masnim sjajem i problemima s komedonima. Obogaćen je specifičnim aktivnim sastojcima za borbu protiv akni i čisti kožu, a da ne oštećuje njezin hidrolipidni sloj, čime se čuva prirodna vlažnost kože. Pogodan je i za osjetljivu i nježnu kožu.

RILASTIL  DAILY CARE - micelarna voda za čišćenje lica i očiju

Ove i proizvode drugih brendova možete kupiti u apotekama B Pharm ili na njihovom web shopu.