BEEMED: Čuvar zdravlja i imuniteta

Med se od davnina koristi kao hrana i lijek. Sadrži korisne sastojke koji pomaže protiv brojnih zdravstvenih problema i spada u najzdravije namirnice svijeta. Nedavno sam dobila paket proizvoda BEEMED i oduševila me pažnja sa kojom je pripremljen, ali što je najvažnije kvalitet ovih proizvoda koje sam probala. Osnivačica i CEO kompanije BEEMED Amina Muharemagić odvojila je vrijeme da porazgovaramo o tome kako odabrati pravi med, koje kombinacije su najbolje sa hranom, koji nam pomaže za jačanje imuniteta, kako ga dozirati i kojom kašikicom uzimati...

Kako je nastao Beemed?

Beemed je nastao u 2011. godini nakon istraživanja tržišta gdje smo došli do zaključka da se u BiH uvoze velike količine meda, da je primarna proizvodnja slabo razvijena zbog nepostojanja ozbiljnih otkupljivača. Danas nakon deset godina rada, možemo reći da su se tržišni uslovi promijenili, u BiH sve je više ozbiljnijih pčelara i veći broj pčelarstava, otkup meda je u velikim količinama, smanjene su količine uvezenog meda u BiH.

Koliko je med važan za naše zdravlje?

Med predstavlja prirodnu materiju koja sadrži mnoštvo fitohemikalija, prije svega polifenola koji djeluju kao antioksidansi i štite naš organizam. Med sadrži i brojne enzime te druge minerale, vitamin C i B kompleksa. Djeluje antioksidativno, protuupalno, antibakterijski, zacjeljujuće te je njegova primjena zaista široka. Smatra se da poboljšava imunitet, te pomaže protiv gripe i prehlade. U narodu se koristi i protiv suhog kašlja. Pozitivno utiče i na otklanjanje zubnog plaka.

Kako ga pravilno uzimati?

Med se uzima kašikom (nije bitno da je li je metalna ili ne). Prema nekim preporukama za ljekovito dejstvo preporučuje se 2 do 3 kašičice na dan. Med treba lagano otapati u ustima ili zasladiti čaj. Treba napomenuti da čaj ne smije biti vreo jer se zagrijavanjem meda iznad 50°C gube određeni sastojci. Treba biti oprezan kod djece ispod godine starosti, osoba sklonih alergiji, te oboljelih od dijabetesa i kod pretilosti. Djeci je prvo dobro ponuditi bagremov med jer je blaži.

Koje su najbolje kombinacije sa ostalim namirnicama?

Med se dobro kombinira u slatkišima kada želite zamijeniti šećer. Treba naglasiti da je med dvostruko slađi od šećera pa voditi računa o količini. Može se dodati u razne dresinge, umake, sosove, kombinirati sa začinima i kiselinama. Kombinacija je bezbroj.


Može li biti dio svakodnevne ishrane?

Svakako da može u skladu sa prehrambenim navikama pojedinca. Mora se voditi računa o količini jer je jako kaloričan.

Na koji način možemo prepoznati i odabrati dobar med? Svjedočimo da su police preplavljene medom ali da svaki nije jednakog kvaliteta. Kako razlikovati pravi od lažnog?

Mi konkrento imamo plan kontrole i testiramo ulazne sirovine redovno između ostalog i med. Imamo potpisane ugovore sa tri laboratorije na području cijele BiH. Svaki med bez obzira na vrstu je dobar, jer u sastavu meda je najveći udio redukovanih šećera najmanje 80%. Preporuka za kupce meda je da kupuju kod provjerenih proizvođača, posebno ako znaju da je med kontrolisan u laboratoriji, sve ostale metode nisu pouzdane.

Voljela bit da nam kažete ponešto o svakom od proizvoda i za šta ih preporučujete…. 

BEEMED proizvodi različite smjese začina, sjemenki i biljaka sa medom. Cilj nam je bilo da ostvarimo sinergiju zaštitnih materija iz svih ovih namirnica. Pažljivo pripremamo i osmišljavamo svaku mješavinu trudeći se da našim kupcima podarimo samo kvalitet.

Izdvojila bih neke od omiljenih mješavina:

Med sa matičnom mliječi, propolisom i polenom. Ova kombinacija predstavlja izvanredno sredstvo za prevenciju i liječenje mnogih bolesti i nezaobilazni su u ishrani i zaštiti ljudskog zdravlja. Prirodni med sa matičnom mliječi, propolisom i polenom je riznica hranjivih i ljekovitih supstanci. Obiluju vitaminima, mineralima, proteinima, enzimima, hormonima koji zajednički djeluju u poboljšanju obrambenog sistema, protivupalno, antimikrobno, antikancerogeno. Ova kombinacija predstavlja najjači prirodni antibiotik. Ona podstiče regeneraciju ćelija, usporava starenje organizma i otklanja znake psihičkog i fizičkog umora. Med sa ostalim pčelinjim proizvodima je eliksir mladosti i života. Prilikom konzumiranja smjesu zadržati par minuta ispod jezika kako bi se apsorbovale mnoge ljekovite i hranjive supstance.


Med sa đumbirom, kurkumom i cimetom se zove i zlatni med. Ova kombinacija ima potencijalno visoko terapijske moći. Aktivni sastojci ostvaruju izuzetno protivupalno i antikancerogeno dejstvo. Zlatni med stimuliše prirodni obrambeni mehanizam organizma i štiti od bolesti. Cimet smanjuje šećer u krvi, a kurkumin djeluje pozitivo na smanjenje masnoće jetre. Zlatni med pomaže kod probavnih tegoba i pokazuje pozitivan efekat u procesu gubitka kilograma. Oprez je potreban kod osoba koje imaju tegoba sa žuči.

Borov melat. Melat je med sa eteričnim uljima bora, jele i eukaliptusa koji se koristi za ublažavanje respiratornih tegoba. Eterično ulje bora i jele olakšavaju disanje i iskašljavanje, pomažu kod začepljenog nosa, upale sinusa i infekcija disajnih puteva. Zanimljivo je da se iskašljavanje pojačava u kombinaciji sa eteričnim uljem eukaliptusa. Zbog svog snažnog djelovanja na pluća, eterično ulje bora se preporučuje i nakon dugotrajnog pušenja za oporavak disajnog sistema. Eterično ulje eukaliptusa pomaže izbaciti veće količine sluzi iz disajnih puteva, a takođe ima i snažno antivirusno djelovanje pa je idealan za tretiranje dugotrajne i uporne prehlade ili gripe. Može se upotrebljavati kao prevencija dvije do tri čajne kašike na dan, za djecu se preporučuje pola doze. Mnogi kupci koji su koristili naš proizvod prilikom liječenja od virusa COVID, poslali su nam odlične reakcije.


Koji med i pripravci od meda su idealni za ovaj zimski period i jačanje imuniteta?

Za period zime izdvojila bih Borov melat te mješavinu sa đumbirom, kurkumom i cimetom.

Gdje možemo pronaći vaše proizvode?

Naši proizvodi se mogu naći u marketima i biljnim apotekama širom BiH.