Šta je "superhrana"?

Ne postoji tačna definicija onoga šta čini “superhranu”. Međutim, superhrana se smatra hranjivim sastojcima koji pružaju velike količine antioksidansa, fitohemikalija (hemikalija u biljkama odgovornih za boje i mirise), vitamina i minerala. Po svom hemijskom sastavu superhrana ne liči na obične namirnice. Odlikuje je veliki sadržaj proteina, vitamina, minerala, esencijalnih aminokiselina, antioksidanata, nezasićenih masnih kiselina i drugih korisnih sastojaka, a uz to – mala kalorijska vrijednost.

Danas vam predstavljam nekoliko najčešće korištenih supernamirnica, a koje možete pronaći i na Health movers shopu.

Psyllium ljuskice - dobivaju se iz sjemena indijskog trputca. Biljka psyllium je poznata po tome da djeluje kao prirodan laksativ, upija vodu u crijevima te tako na prirodan način pomaže kod zatvora. No konzumacija psyllium ljuskica može pomoći i kod drugih zdravstvenih tegoba: kod blage dijareje radi svog svojstva nakupljanja vode pomaže da stolica očvrsne i uspori prolazak kroz probavni trakt, topiva vlakna u prehrani se povezuju s manjom količinom triglicerida i shodno tome smanjuju rizik od srčanih bolesti, kao rezultat bubrenja, psyllium može pomoću u osjećaju sitosti i na taj način navesti osobu da unosi manje hrane.

Spirulina - sadrži mnoge esencijalne tvari koje su važne za normalno funkcioniranje organizma i optimalno zdravlje. Spirulina je bogata proteinima te je izuzetno korisna namirnica za sportiste i vegetarijance. Zahvaljujući šarolikom nutritivnom profilu alge Spirulina, može se reći da ona ima protuupalna i antioksidativna svojstva.


Kurkuma - biljka porijeklom iz Azije koja je slična đumbiru. Najčešće se upotrebljava kao začin, a zbog prekrasnih cvjetova koristi se i kao ukrasna biljka. Sastojak je poznate mješavine začina curry. U Indiji ima važno mjesto u ayurverdi, u kojoj se čak naziva svetom hranom. Kurkuma se često upotrebljava za poticanje apetita. Pored toga, podupire funkciju jetre, ima važna antioksidativna svojstva, pomaže održati normalnu razinu holesterola, dobra je za cirkulaciju i funkciju srca, te pluća i gornje dišne putove.

Sjemenke konoplje - pružaju niz zdravstvenih dobrobiti, potiču zdravo mršavljenje, smanjuju loš kolesterol i regulišu krvni pritisak, poboljšavaju cirkulaciju i imunitet, povećavaju energiju, regulišu optimalnu kontrolu šećera u krvi i mnoge druge. Sjemenke konoplje su izvrstan izvor esencijalnih masnih kiselina, te se mogu koristiti na bezbroj načina. 


Matcha prah - jedna od najmoćnijih supernamirnica Ovaj je prah prepun antioksidansa, proteina, vitamina A i C te minerala kalija, željeza i kalcija. Njegovi hranjivi sastojci i enzimi snažni su borci protiv negativnih učinaka slobodnih radikala, istraživanja su pokazala da je i snažan borac protiv bolesti, ali i negativnih utjecaja UV zračenja dajući kožu mlađi i svježiji izgled.

Cejlonski cimet  - mnogi će reći prirodan lijek dragocjeniji od zlata. Bogat je antioksidansima i fenolima koji su nezamjenjivi borci u borbi protiv infekcija. Drevna kineska medicina koristi cejlonski cimet u liječenju prehlade, glavobolje, mučnine i opće slabosti. U Ayurvedi cejlonski cimet je prirodni lijek za dijabetes i bolju probavu.  Moderna istraživanja potvrđuju da cejlonski cimet ima izuzetno pozitivne učinke na zdravlje čovjeka.

Ipak uvijek imajte na umu da niti jedna hrana ne može sama pružiti sve neophodne vitamine, minerale i antioksidante koji su vam potrebni. Vrlo je važno jesti širok izbor hrane bogate hranjivim tvarima kako bismo postigli zdravstvene dobrobiti koje naše tijelo treba.