Elma Hadžifejzović: Samo zdrava kosa je lijepa kosa

Kako do zdrave, lijepe, njegovane kose? Mijenjamo li navike kada je briga o kosi u pitanju? Zbog čega su kvalitetni proizvodi za kosu imperativ? O svemu ovome razgovarala sam sa Elmom Hadžifejzović, vlasnicom Salona lijepih frizura Ogledalce....

U čemu je tajna zdrave i lijepe kose?

U današnjem vremenu nema tajni. Većina žena u teoriji zna sve ali kada je praksa u pitanju onda sve zakažemo. Da bi naša kosa bila zdrava i lijepa moramo krenuti od temelja, a temelj je po meni realna spoznaja kakva je to stvarno moja kosa i šta ja od moje kose mogu očekivati ili ne. Upoznajmo se sa svojom kosom. Kada shvatimo kakva je naša kosa i kao takvu je zavolimo onda je sve stvar njege i ulaganja u nju.


Kako pravilno prati kosu? Ova tema se možda čini banalna ali pročitala sam istraživanje koje kaže da to u većini slučajeva radimo potpuno pogrešno.

Kosu bi trebalo temeljito pokvasiti prije nanošenja šampona. Topla voda, ali nikako pretopla će otvoriti kutikule što će omogućiti potpuno uklanjanje prljavštine i ostataka preparata sa vaše kose. Nemojte nanositi previše šampona na kosu,budite nježni prema njoj te jagodicama masirajte vlasište. Ponašajte se prema kosi kao prema nekom koga volite. Ispiranje je svakako važan dio rutine i završno ispiranje bi trebalo uraditi malo hladnijom vodom jer će nam hladnija voda zatvoriti kutikulu dlake i kosa će biti ravnija. Mogla bih vam cijeli dan pričati o tim nekim sitnim detaljima vezanim za pranje ali ćemo nešto ostaviti i za drugi put. Dosta toga možete pogledati i poslušati na mom Instagram profilu

Koliko često prati kosu? Ima li tu razlike izmedju suhe i recimo masne kose? Možemo li prečestim pranjem stvoriti kontraefekat?

Koliko ćete često prati kosu zavisi od mnogo faktora. Moje neko pravilo jeste da je peremo onda kada osjetimo potrebu za tim. Ja je lično perem vrlo često jer najviše volim osjećaj čiste kose i mislim da ako je peremo po svim ovim pravilima koje sam navela i još koristimo kvalitetne preparate nećemo izazvati kontraefekat.

Kako birati šampon, a kako regenerator i masku?

Kada upoznamo našu kosu onda ćemo znati i koje su njene stvarne potrebe i na osnovu potreba biramo i preparate za kosu. Ono što je bitno kod upoznavanja sa kosom jeste da detektujemo prednosti i mane naše kose i napravimo strategiju njege ili eventualnog oporavka naše kose. U izradi strategije moramo biti iskrene prema sebi i postaviti sebi jasne i mjerljive ciljeve kada je kosa u pitanju. U našem salonu Ogledalce nudimo besplatne konsultacije gdje klijenticama uz pomoć Kérastase micro kamere utvrdimo stanje kose i vlasišta i damo preporuke za kućnu njegu.


Kakva njega našoj kosi treba zimi s obzirom na hladnoću, nošenje kape, ali i zagadjen zrak?

Svako godišnje doba pa tako i zima sa sobom donosi određena pravila kada je u pitanju njega kose. Znamo da smo u ovo zimsko vrijeme malo više u zatvorenim prostorima u kojima rade grijanja razne vrste, znamo da je vazduh zagađen, znamo da se nose kape, debeli kaputi i jakne koje nam fizički mogu oštetiti kosu samim trenjem, ali to nije razlog da mi zbog svega navedenog nemamo lijepu i zdravu kosu. Prepoznajmo šta našoj kosi treba u datom trenutku, potražimo savjet našeg frizera, ispoštujmo ono što smo se dogovorili sa svojim doktorom za kosu, uzmimo “antibiotik“ na vrijeme i rezultat neće izostati.

Kako njegovati ofarbanu kosu? Koja boja ofarbane kose je najveći izazov za održati je njegovanom i lijepom i nakon izlaska iz salona?

Dame koje se odluče da svoju kosu počnu hemijski tretirati treba da znaju da takvu kosu u budućnosti trebaju njegovati proizvodima koji su namijenjeni za hemijski tretiranu kosu. Nisam pristalica da kosu koju smo farbali ili posvjetljivali njegujemo nekim prirodnim preparatima iz razloga što nam ti biljni preparati mogu napraviti problem kod idućeg farbanja. Sve nijanse i boje kose trebaju našu pažnju i njegu ali je definitivno najteža i najskuplja za održavanje plava kosa. Kada je u pitanju plava kosa moramo biti veoma pažljivi kod izbora materijala sa kojim će vaš frizer da tretira vašu kosu ali i sa izborom preparata za kućnu njegu. Danas je na tržištu veliki broj brendova sa kojima rade frizeri i svako ima pravo na svoj izbor, tako i ja. Kada je u pitanju koloracija biram L’Oreal, a kada je u pitanju njega biram Kérastase. Kroz naš salon je prošlo na hiljade “plavuša” i samo one koje su slušale naše upute od početka do kraja danas imaju lijepu i zdravu plavu kosu.


Koje su najčešće greške pri tretiranju kose i kući i u salonima?

Nadovezat ću se na prethodni odgovor i reći da je najveća greška ne saslušati i ne poslušati svog frizera kojeg ste vi sami odabrali. Znači niko vam ga nije nametnuo niti vas je neko prisilio da mu sjednete na stolicu. Prilikom odabira frizera moj savjet je da dobro razmislite i raspitate se o svemu što vas čeka. Kada ste već donijeli odluku ko će biti vaš frizer onda mu vjerujte i slušajte savjete. Slijedeća greška po mom skromnom mišljenju je neadekvatno tretiranje kose u kućnoj varijanti. I nešto sa čime se vjerovatno susreću sve naše kolege jeste traženje nemogućeg. Vraćamo se na početak našeg razgovora i priče o ljubavi prema kosi. Žene su danas malo više prisutne na društvenim mrežama i uzimaju neke stvari zdravo za gotovo. Na stotinama slika nam je pokazana neka boja koju klijentica želi postići ne znajući da je na tim slikama nekada photoshop, nekada filteri, nekada perika, a nekada je to boja koja se dobivala ton po ton i u koju je uloženo jako puno novca i vremena. U suštini je sve moguće dobiti i brzo i jeftino ali je pitanje šta će se desiti sa tom kosom nakon par pranja. Naša vodilja u salonu Ogledalce jeste, samo zdrava kosa je lijepa kosa i mi se trudimo da nas po tome prepoznaju. Drago nam je da smo došli na jedan nivo kada nas zovu “doktori za kosu” i kada nakon uništenja kose dođu nama na pregled. Sa druge strane nas izbjegavaju kada žele extremne promjene jer znaju da ćemo odbiti te zahtjeve i jednostavno nećemo pristati na ono što klijentice zahtjevaju. Da se malo našalimo, imamo klijentice koje dođu sa dugom kosom i žele extremnu promjenu, pritom imaju samo sat vremena jer im muž čuva bebu i cijela usluga ne smije koštati više od 100 KM. Molim sve žene svijeta kada biraju između željene nijanse i zdravlja kose da uvijek biraju zdravlje kose.

Koliko je važno da biramo proizvode prema tipu kose, a ne samo prema privlačnom pakovanju proizvoda, cijeni na akciji, preporuci osobe koja ima potpuno različit tip kose ? S obzirom da već nekoliko godina koristim Kérastase proizvode primijetila sam da mi žene najčešće kažu “pa malosu skupi”. Je li bolje imati jednu kvalitetnu masku i šampon nego deset proizvoda koje i ne potrošimo do kraja?

Najvažnija stvar je pravilna dijagnoza, zar ne? Kada odemo kod doktora jer nas muči upala mokračnih kanala a on nam propiše sirup protiv kašlja mislim da je mala vjerovatnoća da će nam to pomoći. Tako je i sa kosom. Uspostavimo ispravnu dijagnozu i odredimo šta nam je primarno pa sekundarno pa tercijarno. Uglavnom riješavamo problem po problem. Opet ponavljam da nisam zagovornik proizvoda tri u jedan ,četiri u jedan isl. Najsretnija bih bila kada bi platežna moć u ovoj našoj lijepoj Bosni i Hercegovini bila na tom nivou da sve dame sebe održavaju najboljim proizvodima za lice, kožu, kosu, ali sam svjesna da to nije slučaj. Kao što rekoste dosta žena se povede za lijepim šarenim jeftinim pakovanjima, preporukom drugarice koja ima sasvim drugi tip kose i tako uzimaju nešto što i ne potroše do kraja. Brandovi sa kojima radim, L’Oreal i Kérastase, jesu malo skuplji u odnosu na konkurenciju ali je razlika u rezultatima itekako vidljiva. Smatram da je bolje koristiti jedan kvalitetan proizvod nego pet nekvalitetnih.

Da li kod vas u salonu Ogledalce možemo uraditi analizu kose na osnovu koje nam dalje preporučite proizvode i tretmane?

Na ovo pitanje sam vam djelimično odgovorila kada sam spominjala Kerastase micro kameru. Pozivam sve dame bez obzira da li su naše klijentice illi nisu, da li koriste L’Oreal i Kérastase proizvode da dođu u naš salon na besplatnu dijagnostiku da porazgovaramo i damo savjet šta je to dobro za njihovu kosu.

Često očekujemo da nam kosa kući bude kao nakon tretmana u salonu. Međutim, koliko uopše ima žena koje su sretnice da samo prosuše kosu i da ona ima efekat kao iz magazina?

Nadam se da neću zvučati prepotentno ali sam neko ko jako voli svoju kosu i od kad znam za sebe ulagala sam u svoju kosu. Dosta žena mi se javlja na moj privatni profil i sve hvale moju kosu i misle da sam ja ta sretnica koja samo treba da se probudi i ustane iz kreveta i frizura je tu. Sve dobiju odgovor koji možda ne očekuju a to je da ja nisam ta sretnica i moram reći da je takvih jako malo. Snimala sam i video na svom Instagram profilu kako izgleda moja kosa kada je operem i samo prosušim,izgledam kao lav. Nakon što je sredim četkom i fenom ili peglom i dodam proizvode koji su namjenjeni za zaštitu od toplote i proizvod za stajling onda konkurišem za naslovnicu nekog magazina. Svaka hemijski tretirana kosa treba četku i fen, peglu, proizvode za stilizovanje da bi dobili rezultat kao iz magazina.

Vi već dugo radite sa Kérastase i  L’Oréal  proizvodima. Koja je njihova prednost?

Uvod u ovaj odgovor može biti i nedavno predstavljen novi logo L’Oréal professionnel grupacije za koji kažu da je dizajniran od strane profesionalaca za profesionalce. Na novom logu je dodatno naglašena riječ professionnel iz razloga što je L’Oréal-u  kao kompaniji frizer profesionalac centar svega i to je ono što mene kao profesionalca veze za brend. Ono što mene najviše fascinira jeste činjenica da su uvijek ispred svih kada su u pitanju inovacije na polju bojanja i njege kose. Ono što pravi razliku u odnosu na druge brendove a vidljivo je i “amaterima” jeste to što kada koristimo Kérastase njegu uzimamo vrlo malu količinu proizvoda i ona je dovoljna za jedno šamponiranje. Ovako dođemo i do razlike u cijeni koja u konačnici i nije tako velika kako se na prvu čini.


Ranije nismo imali priliku kosu kući njegovati preparatima koji su jednako kvalitetni kao u salonu. Međutim danas, konokretno sa Kérastase proizvodima možemo si priuštiti taj kvalitet?

Kérastase snaga leži u stručnim rukama frizera. Kérastase frizer u salonu odabire program koji najbolje odgovara vašem tipu kose te preporučuje personalizirani program njege za kod kuće. Zbog toga je Kérastase napravio iskorak i na tom polju a tiče se naše kućne njege. Kérastase saloni su svojevrsni spa centri za kosu koji nakon što završimo tretman u salonu taj spa centar nosimo i našoj kući.

Da li primjećujete da ima više svijesti za pravilnu njegu kose nego ranije? Trebamo li svojoj kosi osim farbanja i šišanja povremeno priuštiti i tretman kod frizera baš kao što radimo sa licem?

Kada sam prije 10 godina zaplovila u vode sopstvenog privatnog biznisa obećala sam sebi da ću uvijek raditi sa najkvalitetnijim proizvodima i bila sam sigurna da ću imati svoju klijentelu. Ja sam neko ko zaista voli svoj posao i nikada mi nije dosta znanja, učenja i edukacija. Tragajući za znanjem obišla sam dobar dio Evrope i imala sam priliku da uživam i gledam kako to rade najveći majstori ovog posla u najboljim svjetskim salonima. Trenutno me najsretnijom čini što se svijest o zdravlju kose sve više razvija. Naše dame sve više tome pridaju značaj. Možda zvuči neskromno ali znam da sam i ja dala svoj mali doprinos u jačanju svijesti o zdravoj kosi. Ponovo se vraćamo na moj Kérastase koji vam nudi bezbroj tretmana personaliziranih baš za vas. Svi koji do sada nisu trebaju probati neki od naših tretmana.


Primijetila sam da vam je i nakon ovoliko godina izuzetno uspješne karijere svaka klijentica jednako važna tj. njeno zadovoljstvo kada izadje iz salona. Koliko ta strast prema poslu zapravo i čini uspjeh kakav je vaš i vašeg tima?

Hvala dragom Bogu ja sam dosadašnjim dijelom svoje karijere prezadovoljna. Svaka klijentica koja uđe u moj salon i prepusti se mojim rukama za mene ona postaje centar svijeta i moja jedina misija je da ona bude sretna i zadovoljna. Dragi Bog mi u moj tim šalje žene koje su željne znanja a ja sam neko ko je pun energije, želje za radom i volje za prenošenjem znanja tako da sam presretna sa ekipom koja me okružuje. Završit ću sa malim odlomkom iz knjige koju sam nedavno pročitala.

“Da bi vodio najljepši mogući život radi svoj posao najbolje što možeš. Na ovom svijetu nema nevažnog posla. Svaki posao ti pruža priliku da iskažeš neke svoje talente,da pokažeš umjetnički dar i genijalnost. Treba da obavljamo svoj posao onako kako je Picasso slikao, s najvećom posvećenošću i strašću, ulažući ogromnu energiju i genijalnost. Tada naša djelatnost neće biti samo izvor inspiracije za druge već će djelovati na sve oko nas promijenit ćemo i živote drugih ljudi. Jedna od najvećih tajni lijepog života jeste bavljenje poslom koji nas zaokuplja. Da bismo došli do stepena najvećeg majstorstva treba da navedemo ljude da ne skidaju pogled sa nas.”