Jednostavan način da pripremite domaće i zdravo pečeno pile

U emisiji Konačno petak koju uređuju i vode Maja Miralem i Dejan Kukrić ekipa Fress.ba nam je otkrila trikove za ukusno i sočno pečeno domaće pile.

Sastojci

1 x 1.6 kg domaće pile

2 srednja luka 

2 mrkve

2 štapića celera

1 glavica bijelog luka

1 limun

maslinovo ulje

peršun, ruzmarin, lovorov list

so

biber 


Priprema

Izvadite pile iz frižidera 30 minuta prije pečenja.

Zagrijte pečnicu na 240°C

Operite i isjecite povrće na veče komade

Stavite povrće i začinsko bilje u tepsiju, pospite maslinovim uljem, posolite i pobiberite.

Pospite pile maslinovim uljem, posolite i pobiretite, te dobro utrljajte po cijelom piletu. Stavite pile na povće.

Isjecite limunovu koru vrhom noža i stavite ga u pile sa začinima. 

Stavite tepsiju u peč i smanjite temperaturu na 200°C, te pecite 1 sat i 20 minuta. 

Ukoliko primjetite da se povrće isušilo pri pečenju, dodajte malo vode. 

Kad se pile ispeklo, izvadite ga na dasku i prekrijte folijom i krpom, te pustite da odstoji 15 minuta.

Izvadite povrće iz tepsije i servirajte ga na dasci oko pileta. 

Sve sastojke možete kupiti na www.fress.ba, a emisiju "Konačno petak" gledamo i naredne sedmice od 17:45h.