Ramstek u sosu od vrganja sa ruzmarinom

Kako spremiti proteinsku mesnu bombu da zadovoljite sva čula? Veoma lako uz recept koji su pripremile ekipe Konačno petak i FRESS

 SASTOJCI

250 gr junećeg ramsteka

2 glavice bijelog luka

1 glavica crvenog luka

2 grančice ruzmarina

200 gr vrganja

50 gr putera

100 ml vrhnja za kuhanje

1 kg krompira 

maslinovo ulje 

sol i biber 


PRIPREMA

Ogulite krompir i staviti da se kuha 20 minuta. Za to vrijeme rernu zagrijte na 200 stepeni, te krompir stavite u pleh i dodajte maslinovo ulje i grančicu ruzmarina, sve dobro izmješajte. Krompir sa ruzmarinom pecite 40 minuta. Krompir izvadite iz rerne te ga pritisnite gnječilicom za krompir toliko da samo pukne, te ga vratite u rernu jos 10 minuta. 

Meso izvadite iz frižidera na sat vremena prije pripreme, kako bi doseglo sobnu temperaturu. Tavu dobro zagrijte, dodatje maslinovo ulje i stavite meso. Šnicle okrečite svako 30 sekundi. Dodajte puter, grančicu ruzmarina i ispolovljene češnje bijelog luka. Gornju stranu posipajte puterom iz tave. Kada meso bude pečeno po Vašem ukusu, izvadite ga iz tave i ostavite na stranu 10-ak minuta.

U tavi u kojoj ste spremali meso ispržite sitno isjeckan crveni i bijeli luk. Dodajte gljive narezane na ploške i pržite 5 minuta. Posolite i pobiberite prema Vašem ukusu i dodatje vrhnje za kuhanje. 

Prijatno!