Ko umre u jesen za njega nema zime

Ne mogu se pohvaliti da sam toliko duhovita i da sam sama ovo izmislila. Pročitala sam (gdje drugo?!) nego kod nekog šaljivdžije na facebooku. Osim što sam se dobro nasmijala, prisjetila sam se da mi je jesen toliko teška da bih i sama mogla i umrijeti od nje. A onda više nema ni zime ni proljeća ni ljeta…

Ah, tog divnog ljeta kad je sve lakše, kad su noge bose,  nema teških jakni i kad odmaraju oni koji se cijele godine hvale da su vrijedni kao Japanci. 

Za preživjeti povratak u stvarnost, školske klupe, čarape, potkošulje, gradski prevoz, duge gaće, potrebno je ipak malo više od sporadičnih viceva na facebooku, ali smijeh je sigurno lijek pa bi ga trebalo zakonom narediti svakodnevno. Ko' TylolHot u zimu – 3 puta dnevno. 

Srećom, jesen u grad ponovo dovede prijatelje, a garantujem da sam baš ja izmislila metodu da nas što prije panično okupljam, jer znam da na druženjima smijeha neće nedostajati. 

Sve više sam pristalica vrlo drskog, al’ učinkovitog gesta moje prijateljice koja gostima odmah na vratima oduzme mobitele.  Stres je zagarantovano minimiziran, a smijeh je maksimiziran. Nevjerovatno je kako se ljudi kada nemaju mobitel pored sebe odmah sjete da uključe i mozak, da ne kažem centar za duhovitost. 

Možda vam se čini sterilno i dosadno, ali dobro raspoloženje i dalje se traži u društvenim igrama… Double, Camel up, Pictionary… Srećom, ove bezopasne igrice sve češće se vraćaju u naše domove. Čak i ako se iznervirate što uglavnom gubite (kao ja) sjetite se da je to jedina igra u kojoj ćete čak i vlastitom mužu dopustiti da vas pobijedi.

Pomisao na trening meni je ranije stvarala stres. Tada doduše nisam znala (ili nisam htjela znati) da oni koji se znoje u teretani gube kilograme, a dobijaju duševni mir i još koju godinu života više… Sada znam i uživam. 

U poplavi recepata kako ostati lijep i mlad, živjeti stotinu godina, a izgledati kao Monica Bellucci, izdvajam jedan, ali vrijedan. U svemu uživati. Ali, umjereno. No, evo i praktičnog, jeftinog, svakodnevnog eliksira života - naribati dva đumbira staviti ih u prokuhanu vodu, procijediti, zatim staviti kašiku meda, dva - tri limuna i svaki dan piti po čašu. Sok za cijelu sedmicu. 

Ne odustajte na prvom gutljaju ako vam se učini gorak jer samo se sjetite koliko život zna biti gorak. A ne mora!