Kako sam smršala 40 kg

Smršala sam 40 kilograma za šest mjeseci uz pomoć Protekal keto - dijete. Ogromnu podršku imala sam kući, u prijateljima, na poslu. Svi su se potrudili da iskušenja svedem na minimum i kilogrami su se počeli topiti. Potpuno sam promijenila životne navike. Na početku je bilo kriza, suza, depresije… Danas je sve postalo navika i moj novi život kroz koji koračam prilično sigurnim koracima….

Protekal je program liječenja gojaznosti koji je karakterističan po tome što je gubitak kilograma praćen poboljšanjem opšteg zdravstvenog stanja. Namijenjen je prije svega osobama koje se bore protiv ekstremnog viška kilograma 30, 40, 50, ali i osobama koje teže mršaju uz pomoć običnih dijeta. 

Skidanje prvih kilograma kod velikih težina kao što je bila moja ide brže i lakše, pa je i to dodatna motivacija. U prvih mjesec dana izgubila sam desetak kilograma i osjetila da mi je odjeća dosta komotnija. Međutim, tada još uvijek niko drugi nije primjećivao da sam smršala, jer je 10 kilograma kao kap u moru osobi koja ima 60 -70 kg viška. To me nije demotivisalo, već tada sam osjetila da radim nešto dobro za sebe, a to je bilo najvažnije.

U prvom dijelu aktivne faze se konzumira 5 gotovih proteinskih obroka, uz dodatak svježih salata i povrća. Obroci su u vidu supa, omleta, pirea, kaša, šejkova, sokova, museva, pudinga, palačinki, čokoladica i kolača. Generalni zastupnici i distributeri Protekal proizvoda za BiH je firma FitVal.Uz ove obroke svakodnevno se piju suplementi, vitamini i puuuno vode. Naprimjer, ja sam pijem 2 - 3 litra vode dnevno. Znam da većini ljudi  to zvuči kao nemoguća misija, ali postane vam navika nositi litarsku bocu sa sobom gdje god krenete. 


Protekal dijeta ne muči organizam. Skoro da ne osjećate glad, niti potrebu za hranom. Obroci iz Protekal kesica uzimaju se svaka tri sata, čime se neutrališe osjećaj gladi i u mom slučaju usvajaju zdrave navike da se jede nekoliko puta dnevno, a ne jednom i to navečr kako sam ranije prakticirala. 

Obroci imaju razne ukuse, i zadovoljavaju potrebu za slatkim i slanim. Moji omiljeni obroci su čokoladice, čokoladni mus, napitak od narandže, volim i  kakao šejk, omlet od šampinjona i pileće krokete. Ne volim supe! Eh, koliko sam samo puta plakala i jela supu, ali nisam odustajala.

Protekal je medicinska dijeta i doktori specijalisti su zaduženi da prate vaše zdravstveno stanje (analize krvi, sistematski pregledi svake dvije sedmice...). Sve to uliva sigurnost kad znate da ste u pravim rukama. Moja dobra vila je doktorica  Aida Sefić Al Tawil i cijeli njen tim u Poliklinici Al Tawil.

Eh, sad.... ova priča ima i svoju cijenu. Protekal proizvodi koštaju, koštaju ljekarski pregledi, koštaju suplementi, ali ovo je moj životni projekat. Neko je podigao kredit i uložio u stan, automobil, nove zube, a ja u mršavljenje... Odjeća za pretile ljude u najvećem broju slučajeva košta najmanje 40% više od cijene normalnih brojeva, nerijetko sam čak od prijatelja iz inostranstva naručivala odjeću i plaćala putne troškove jer jednostavno mojih brojeva ovdje nije bilo. Jela sam puno, pa je i moja korpa u tržnom centru uvijek koštala više od prosječne. Koštao je mene "debeli život" i puno više od Protekala. Osmijeh na licu koji sam imala jučer kada sam, naprimjer, ušla u dzemper broj L je neprocjenjiv. 

Nakon izgubljenih 40 kg prešla sam u fazu u kojoj dva gotova proteinska obroka mijenjam mesom, ribom, morskim plodovima i jajima i minimalnim unosom ugljikohidrata. Ova faza je novi izazov i na neki način još jedan ispit moje volje i želje da dođem do konačnog cilja. Ovo je, moram priznati, puno teži dio. Dobijena je samo jedna bitka. Preda mnom je doživotni rat sa kilogramima, ali sada sam sigurna da mogu izaći kao pobjednica.

O trenucima slabosti, momentima kada sam mislila da ću odustati i kako sam savladala te prepreke uskoro na mom blogu….