Moja motivacija: Želim postati mama. Tačka.

Sama pomisao da uskoro treba ući u mali, najmanji bikini može biti dovoljna motivacija za neke žene koje imaju 2 – 3 kilograma viška da krenu u teretanu, izbace iz prehrane hljeb, odu na nekoliko anticelulitnih tretmana i budu fit do odlaska na more. Ali, za nas koji imamo 20, 30, 40, 50 kilograma viška (kako ovo strašno izgleda i kad se napiše, a zamislite tek kad nosimo na sebi ovu količinu masnih naslaga) je potrebno više podsticaja i motivacije da krenemo u rat sa kilogramima.

Bila sam u proteklih nekoliko godina fizički izobličena, šanse da jednog dana uđem u crnu kožnu jaknu ili malu crnu haljinu bile su ravne nuli. Bilo mi je više dosta skrivanja iza osmijeha koji svi vole, šarenog nakita, tašni, nisam više željela biti draga, mila, simpatična drugima već SEBI. Uraditi nešto dobro za sebe. Jednostavno bila sam umorna od svega. Postala sam depresivna zbog onoga što vidim u ogledalu. Nisam baš vidjela lijepu i zdravu budućnost.  

Moji motivi za mršavljenje bili su najintimniji, vrlo lični. Željela sam da budem bolja sebi i postanem mama – tačka. Nisam smjela odgađati, nisam smjela čekati naredni ponedjeljak. 

Istina, trebalo mi je vremena da shvatim kako biološki sat otkucava. Bila sam prestrašena kada sam sebi postavila pitanja - Šta ako za nekoliko godina shvatiš da nisi postala mama samo zato što si bila predebela, šta ako zbog hrane iznevjeriš Darku? Da li si tolika kukavica i loš karakter da ne možeš posvetiti godinu dana života sebi, vašoj budućnosti? Zar si toliko sebična?

Zamisli, ljudi putuju na Mjesec, sprema se prva grupa koja će živjeti na Marsu, a ja ne mogu smršati... E to je bio crveni alarm, gori od svih meteoroloških, sa kojima nas plaše u posljednje vrijeme. Činjenica da neću postati mama zbog nakupljenog sala bila bi moj lični poraz, a ne volim gubiti. Odlučila sam da moram otići potražiti pomoć. Taj put nisam čekala ponedjeljak. Prvi put sam uspjela. 

Zato je važno da ne mršate zbog žena u prodavnicama, zbog komentara da ste se razvalile, zbog toga što se nameću standardi XS veličina. Važni su vaši lični, najintimniji motivi, otkrijte ih prvo sebi. Savladajte otpor prema mršavljenju tako što ćete napraviti spisak stvari koji želite  raditi za mjesec dana kada suzite prve hlače, za dva mjeseca kada ih bacite, zamislite kako ćete za pola godine biti neka druga, mnogo sretnija osoba, zamislite sreću na licima onih koji vas istinski vole kad vide da ste uradili nešto dobro za sebe, pomislite svako jutro kako ćete biti neodoljive, kako ćete konačno voljeti sebe, kako ćete ispuniti svoje želje i snove.

Jednom kad krenete i počnete primjećivati promjene shvatit ćete da se ne želite vratiti na staro. A kako do promjena, kako motivisati sebe svaki dan o tome u narednom blogu. Za početak zalijepite na frižider svoju sliku u najdebljem izdanju.